Chutney z moreli i pomarańczy to dobry dodatek do wszystkich wędlin i mięs, świetnie smakuje podany do ulubionych serów, można go używać zamiast keczupu. Ten pyszny i bardzo aromatyczny chutney przygotowany został według przepisu Antony'ego Worralla Thompsona.
1200 g moreli
sok z 2 pomarańczy
200 g cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kwiatu muszkatołowca
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 laska cynamonu
1 łyżeczka curry
1 łyżka gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
125 ml octu jabłkowego
60 ml octu śliwkowego
sok z 2 pomarańczy
200 g cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kwiatu muszkatołowca
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1 laska cynamonu
1 łyżeczka curry
1 łyżka gorczycy
1 łyżeczka kurkumy
125 ml octu jabłkowego
60 ml octu śliwkowego
Przyprawy zmielić i wrzucić do suchego rondla i podprażyć. Dodać sok z pomarańczy, pokrojone na ćwiartki morele, sól, cukier i całość doprowadzić do wrzenia, maksymalnie zmniejszyć ogień i dusić, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać octy i całość gotować jeszcze około 20 minut. Gorący chutney przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
świetny! może posłużyć, jako urozmaicenie i ciekawy dodatek np. do wielu przystawek :)
OdpowiedzUsuńPiękny, idealny :)
OdpowiedzUsuńPyszny chutney :)
OdpowiedzUsuńDo sera, tak, poproszę :-)
OdpowiedzUsuń