Pyszne kruche ciasto z Gorgonzolą, kawałkami fig, polane dresingiem z oliwy
wymieszanej z miodem a do tego świeże posiekane oregano i pieprzna mieszanka sałat. Doskonała tarta z figami i Gorgonzolą przygotowana według przepisu Donny Hay z książki "Szybko, świeżo, prosto". Ciasto kruche przygotowane również według przepisu Donny Hay, do upieczenia tarty potrzeba jedynie części ciasta, pozostałą część można wykorzystać do innych celów, bądź zamrozić.
225 g mąki pszennej
125 g masła
3 żółtka
1 łyżka wody
125 g masła
3 żółtka
1 łyżka wody
Posiekać razem mąkę i masło, dodać żółtka, wodę i szybko zagnieć spójne ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut.
1/2 ciasta kruchego
80 g Gorgonzoli
2 gałązki oregano
3 figi
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
pieprz
50 g mieszanki sałat
60 g szynki dojrzewającej
80 g Gorgonzoli
2 gałązki oregano
3 figi
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
pieprz
50 g mieszanki sałat
60 g szynki dojrzewającej
Ciasto rozwałkować i wyciąć z płatów dwa koła o średnicy 18 centymetrów, umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozsmarować ser, posypać posiekanym oregano i rozłożyć figi pokrojone na kawałki. Wymieszać w miseczce miód z oliwą i pieprzem, polać tarty połową dressingu. Tarty wstawić do piekarnik nagrzanego do 180° C, i piec 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Tarty przybrać sałatą i szynką, polać resztą dressingu i podawać.
prezentują się wspaniale!
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Narobilas mi smaku. Ja mam zamiar zrobic salatke z figami :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności!:)
OdpowiedzUsuńŚwietne tarty, super połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńU słodko-słono :) Figi, dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńFajna kompozycja smakowa :>
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie! Skuszę się na pewno :)
OdpowiedzUsuń