Pyszne, bardzo kruche ciasto z warstwą papierówek nadzianych płatkami róży ucieranymi z cukrem, przykryte bezową pierzynką oraz kruszonką, składa się na idealne letnie ciasto do kawy. Kruche ciasto z papierówkami i różą, jest idealne i trudno mu się oprzeć.
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 łyżki oliwy
30 g cukru
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
2 łyżki oliwy
30 g cukru
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier, dodać żółtka, oliwę i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie ugnieść równomiernie 2/3 ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut.
1000 g papierówek
150 g płatków róży ucieranych z cukrem
5 białek
180 g cukru
szczypta soli
150 g płatków róży ucieranych z cukrem
5 białek
180 g cukru
szczypta soli
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miejsce po nasionach wypełnić płatkami róży ucieranymi z cukrem, tak przygotowane jabłka układać na podpieczonym cieście. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Tak ubita pianę rozłożyć na warstwie jabłek, na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut.
Prezentuje się fantastycznie, muszę zapisać sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, że trudno mu się oprzeć - wygląda cudnie!:-)
OdpowiedzUsuńPycha! :D
OdpowiedzUsuńTyle tu słodkości, ech.. i bądź tu człowieku na diecie :c
OdpowiedzUsuńsuper!!! uwielbiam krucze z jabłkami, a z papierówkami to już w ogóle
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciasto! Mniam <3
OdpowiedzUsuń