codzienność

czwartek, 2 lipca 2015

wiązki z ciasta francuskiego ze szparagami, szynką i mozzarellą


Wiązki z ciasta francuskiego ze szparagami, szynką i mozzarellą inspirowane tym przepisem to prosta i pyszne przekąska. To doskonałe połączenie zielonych szparagów z szynką dojrzewającą oraz mozzarellą zawiniętych w paczuszki z ciasta francuskiego doprawione bazylią. 


180 g ciasta francuskiego
250 g zielonych szparagów 
125 g mozzarelli 
60 g szynki dojrzewającej
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
bazylia 
 

Szparagi obrać, polać oliwą oraz doprawić solą i pieprzem, mozzarellę pokroić na plasterki. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty. Na każdy nałożyć szynkę dojrzewającą, kilka szparagów, na tym ułożyć plasterki mozzarelli oraz liście bazylii. Ciasto zawinąć do środka dwoma przeciwnymi bokami. Wiązki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 18 minut, aż będą złociste i chrupiące.

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.