Słodko - kwaśny krem z czarnej porzeczki z dodatkiem likieru ma bajeczny kolor i jest doskonałym dodatkiem do owoców w pucharkach oraz przekładania ciast. Ten owocowy krem to pyszne nadzienie do kruchych babeczek lub tart.
Do garnka wsypać oczyszczoną porzeczkę, zasypać cukrem i doprowadzić do wrzenia. Całość pogotować, przez chwilę, aż porzeczka puści sok i zacznie się rozpadać. Masę przecedzić przez gęste sito, by otrzymać porzeczkowe puree. Do miski wbić jajka i żółtka, dodać puree porzeczkowe i masło, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają wszystko na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu likier, dobrze wymieszać. Krem przełożyć do wyparzonego słoiczka i zamknąć.
Kolor przecudny:-) Oj kusisz:-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystko jeszcze podczas przecierania!
OdpowiedzUsuńBajeczny krem.
Jaki cudny kolor, świetny krem :)
OdpowiedzUsuń