codzienność

czwartek, 23 lipca 2015

krem z czarnej porzeczki


Słodko - kwaśny krem z czarnej porzeczki z dodatkiem likieru ma bajeczny kolor i jest doskonałym dodatkiem do owoców w pucharkach oraz przekładania ciast. Ten owocowy krem to pyszne nadzienie do kruchych babeczek lub tart.


250 g czarnej porzeczki
2 jajka
2 żółtka
70 g cukru
80 g masła
2 łyżki likieru z czarnej porzeczki 


Do garnka wsypać oczyszczoną porzeczkę, zasypać cukrem i doprowadzić do wrzenia. Całość pogotować, przez chwilę, aż porzeczka puści sok i zacznie się rozpadać. Masę przecedzić przez gęste sito, by otrzymać porzeczkowe puree. Do miski wbić jajka i żółtka, dodać puree porzeczkowe i masło, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają wszystko na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu likier, dobrze wymieszać. Krem przełożyć do wyparzonego słoiczka i zamknąć. 

3 komentarze:

  1. Kolor przecudny:-) Oj kusisz:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym wszystko jeszcze podczas przecierania!
    Bajeczny krem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki cudny kolor, świetny krem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.