Pyszne i jedyne w swoim rodzaju połączenie kwaśnego agrestu z aromatycznym imbirem. Konfitura agrestowa z imbirem jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.
Oczyszczony agrest wsypać do garnka, wlać wodę i całość zagotować. Gotować, aż agrest się rozpadnie, po tym czasie całość przetrzeć przez gęste sito. Puree agrestowe wlać do garnka, dodać cukier i imbir, całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ja to uwielbiam taką konfiturę do serów:-) Przepysznie wygląda i z tym imbirem musi być boska:-)
OdpowiedzUsuńAgreścik - zapomniany, kochany:) Na rozgrzewkę, z imbirem - ciekawy pomysł. Zdradź jak smakuje?
OdpowiedzUsuńAgrestowa musi być pyszna :) Chętnie bym takiej zjadła :)
OdpowiedzUsuńOch, wspaniała! Robiłam kiedyś chyba coś podobnego. W ogóle z agrestu to super sprawa.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia