codzienność

wtorek, 21 lipca 2015

ciasto ucierane z czereśniami


Ciasto ucierane z czereśniami jest pyszne, bardzo wilgotne i szybkie do przygotowania. By upiec to smaczne ciasto do kawy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


4 jajka
250 g mąki pszennej
250 ml oleju
150 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g czereśni
cukier puder

Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ekstrakt, olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Ciasto wyłożyć na mniejszą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć wydrylowanie czereśnie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 

8 komentarzy:

  1. Ciasta z czereśniami jeszcze nie jadłam;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lato rozpieszcza. Ciasto z czereśniami jadłabym z czereśniami bo czereśni nigdy dosyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lato rozpieszcza. Ciasto z czereśniami jadłabym z czereśniami bo czereśni nigdy dosyć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ucierane, czereśnie ostatnio u mnie królują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie puszyste to ciasto.Bardzo smacznie wygląda,ciasta tego typu są naprawdę pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta ... z czereśniami jeszcze nie piekłam, może dlatego, że nidy do ciasta nie dotrwały:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lato i te ciasta z owocami , ach i och takie z czereśniami, mniam , mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.