Ciasto ucierane z czereśniami jest pyszne, bardzo wilgotne i szybkie do przygotowania. By upiec to smaczne ciasto do kawy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
4 jajka
250 g mąki pszennej
250 ml oleju
150 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g czereśni
cukier puder
Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ekstrakt, olej i jeszcze chwilę ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Ciasto wyłożyć na mniejszą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu rozłożyć wydrylowanie czereśnie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Ciasta z czereśniami jeszcze nie jadłam;-)
OdpowiedzUsuńJa jadłam i pycha.
OdpowiedzUsuńLato rozpieszcza. Ciasto z czereśniami jadłabym z czereśniami bo czereśni nigdy dosyć.
OdpowiedzUsuńLato rozpieszcza. Ciasto z czereśniami jadłabym z czereśniami bo czereśni nigdy dosyć.
OdpowiedzUsuńPyszne ucierane, czereśnie ostatnio u mnie królują :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste to ciasto.Bardzo smacznie wygląda,ciasta tego typu są naprawdę pyszne;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta ... z czereśniami jeszcze nie piekłam, może dlatego, że nidy do ciasta nie dotrwały:)
OdpowiedzUsuńLato i te ciasta z owocami , ach i och takie z czereśniami, mniam , mniam
OdpowiedzUsuń