Pyszna sałatka z grillowanymi morelami, doprawionymi tymiankiem z miękkim kozim serem oraz szynką dojrzewającą, podana w towarzystwie balsamicznego winegretu. Sałatka z grillowanymi morelami, szynką i kozim serem jest idealna na lekki posiłek w ciągu dnia.
6 moreli
150 g miękkiego koziego sera
100 g szynki dojrzewającej
125 g rukoli
1 gałązka tymianku
1 łyżka oleju
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Do miseczki wlać ocet, dodać sól i wymieszać, aż sól się
rozpuści, dodać miód i wymieszać, dolać oliwę, mieszać aż składniki się
połączą, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Patelnię grillową rozgrzać i posmarować olejem. Morele przeciąć na pół, usunąć pestki i każdą z połówek ułożyć na rozgrzanej patelni i grillować kilka minut. Na talerzach rozłożyć rukolę, morele, szynkę oraz
pokrojony na części ser, morele posypać posiekanym tymiankiem, a całość skropić winegretem.
Lato na talerzu! Pychota!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że za oknem jakby jesień.;))
Super połączenie składników, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńWielbię morele, mam na ich punkcie prawdziwego bzika (żałuję tylko, że kosztują tak słono). Rukola też mi się uśmiecha:)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie sałatki:-) Pyszna!
OdpowiedzUsuńo kurcze, ale uczta. Boskie !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapendad