codzienność

wtorek, 16 czerwca 2015

sałatka z grillowanymi morelami, szynką i kozim serem


Pyszna sałatka z grillowanymi morelami, doprawionymi tymiankiem z miękkim kozim serem oraz szynką dojrzewającą, podana w towarzystwie balsamicznego winegretu. Sałatka z grillowanymi morelami, szynką i kozim serem jest idealna na lekki posiłek w ciągu dnia.


6 moreli
150 g miękkiego koziego sera
100 g szynki dojrzewającej
125 g rukoli
1 gałązka tymianku
1 łyżka oleju
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Do miseczki wlać ocet, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać, dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Patelnię grillową rozgrzać i posmarować olejem. Morele przeciąć na pół, usunąć pestki i każdą z połówek ułożyć na rozgrzanej patelni i grillować kilka minut. Na talerzach rozłożyć rukolę, morele, szynkę oraz pokrojony na części ser, morele posypać posiekanym tymiankiem, a całość skropić winegretem.

5 komentarzy:

  1. Lato na talerzu! Pychota!
    Szkoda, że za oknem jakby jesień.;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie składników, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielbię morele, mam na ich punkcie prawdziwego bzika (żałuję tylko, że kosztują tak słono). Rukola też mi się uśmiecha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie sałatki:-) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurcze, ale uczta. Boskie !!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapendad

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.