Ser feta marynowany w oliwie z dodatkiem świeżych ziół, kolorowego pieprzu ziarnistego i czosnku smakuje fantastycznie. Można go dodawać sałatek, świetnie smakuje w sałatce kuskus z pieczonymi warzywami, oliwę można wykorzystać do zrobienia sosu. Marynowaną fetę najlepiej przygotować kilka dni przed podaniem, by smaki dobrze się połączyły.
125 g sera feta
1 gałązka tymianku
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka bazylii
1 gałązka szałwii
1 łyżka kolorowego pieprzu ziarnistego
1 ząbek czosnku
oliwa
Do słoika włożyć gałązki ziół, obrany czosnek, dodać pokrojony w kostkę ser, wsypać pieprz i wszystko zalać oliwą. Słoik dobrze zamknąć i delikatnie potrząsnąć, zostawić do następnego dnia.
W ten sposób marynuję tofu, ostatnio zrobiłam z dodatkiem skórki cytrynowej, gozdzików i chili :) Twój słoiczek wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńpyszny dodatek do sałatek:) i nie tylko;)
OdpowiedzUsuńRewelacja, Kamilko! Zrobię na pewno :)))
OdpowiedzUsuńCudowny przepis, zapisany do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:-) Jakie piękne zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie wygląda taki słoiczek fety.
OdpowiedzUsuńŚwietny wynalazek, moje ulubione zioła, po prostu czad. Ja tu widzę potencjał w tym przepisie, milion zastosowań !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
chętnie przygarnę ten smakowity słoiczek z zawartością
OdpowiedzUsuńo, jakie pyszności Kamilko :)
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPychota!
Lubię bardzo:)