Ras el hanout według źródła to mieszanka przypraw popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. Ras el hanout (po arabsku rarytas, specjalność) jest mieszanką najlepszych przypraw, jakie sprzedawca oferuje w swoim sklepie. Mieszanka różni się w zależności od sprzedawcy i stanowi kombinację od 10 do 100 przypraw, więc ma różny smak i aromat. W skład mieszanki wchodzą zioła, suszone kwiaty, anyż, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, chili, kardamon, czarnuszka, galangal, kurkuma, kmin, kolendra, kłącze irysa i kilka rodzajów pieprzu. Czasem domieszką bywa także halucynogenna beladonna i sproszkowana hiszpańska mucha, czy też nasiona jesionu. Ras el hanout dodaje się do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tajine.
Ras el hanout jest niesłychanie aromatyczna i ma bardzo ciekawy smak. Warto przygotować taką mieszankę bo doskonale sprawdzi się w kuchni.
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka różowego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka chilli w płatkach
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka sumaku
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka kwiatów lawendy
1 łyżeczka płatków róży
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki szafranu
1 łyżeczka sumaku
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka kwiatów lawendy
1 łyżeczka płatków róży
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki szafranu
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
Wszystkie przyprawy zmielić i przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Uwielbiam te przyprawe. Sama jej nie robilam, na razie uzywam kupna :) Przepis zapisalam na przyszlosc :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Majka, taka domowa ma więcej aromatów i uspokaja :)
Usuńale aromatycznie!:)
OdpowiedzUsuńAntenka, bardzo :)
UsuńU Ciebie to zawsze ciekawostki! :))
OdpowiedzUsuńWiększość tych przepraw w domu mam, więc... :)
Alucha, dziękuję. A mieszanie polecam, fajna sprawa :)
UsuńAle aromatyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mieszać przyprawy w domu:)
Magda, ja się wtedy czuję jak czarodziejka, zielarka, a to całkiem przyjemne :)
UsuńAle bogata przyprawa! :) takie domowej roboty sa najlepsze!
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecia! :)
Sara, ma ten plus, że się wie co tam jest, czysta przyjemność takie mieszanie :)
Usuńależ ona musi mieć aromat!
OdpowiedzUsuńswoją drogą przepiękne zdjęcia
Kaś, pachnie cały dom :)
UsuńWow, ależ ona ma składników! Coś niesamowitego!:)
OdpowiedzUsuńMajana, polecam, to skarb w kuchni :)
Usuńpiękne zdjęcia! od razu widać jak cudownie aromatyczna jest ta mieszanka!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, mieszanie jej to była czysta przyjemność :)
UsuńMusi być cudowna!!!
OdpowiedzUsuńMagda, ten aromat rozchodzący się po domu, bezcenne :)
UsuńAch Kamila, te platki rozy robia na mnie najwieksze wrazenie :) Pamietam ze zawsze mnei zastanawialy paczki roz na bliskowschodnich rynkach i stwierdzenia sprzedawcow "do przypraw", mnie zawsze kupislo "do herbaty" :))
OdpowiedzUsuńBasiu, zazdroszczę tych pobytów, aromatów. A płatki do herbaty świetnie pasują, ja prawie wszędzie bym je dawała, chyba jestem od nich uzależniona :)
UsuńWOW jaka mieszanka, brzmi bardzo aromatycznie :)
OdpowiedzUsuń