codzienność

poniedziałek, 7 stycznia 2013

korzenne babeczki z rodzynkami


Korzenne babeczki z rodzynkami są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną dzięki korzennej przyprawie i jeszcze lepiej smakują. Babeczki są z mielonymi migdałami i brązowym cukrem, po same brzegi wypełnione rodzynkami, można upiec je w dowolnych foremkach, bo idealnie zachowują kształt.


1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mielonych migdałów
115 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka rodzynek
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
sól
cukier puder

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę szczyptę soli i przyprawę korzenną. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając masę przez cały czas. Dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się w jednolitą masę. Dodać rodzynki i całość wymieszać. Masę wyłożyć do foremek wysmarowanych masłem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C i piec około 20 minut, aż patyczek będzie czysty. Babeczki ostudzić, wyjąć z foremek i osypać cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. jakie śliczne dzwoneczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne foremki - a ciasteczka, co tu dużo mówić, musza być pyszne.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne to serduszko z kokardką!
    Sięgam po jedno ciasteczko...

    OdpowiedzUsuń
  4. piekne foremeczki na babeczki:)
    ciasteczka moje ulubione, korzenne, pachnące i aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. przeurocze te babeczki-dzwoneczki:) zjadam jedną taką wirtualnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A u Ciebie wciąż świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie śliczniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudnie oprószone śniegiem :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie śliczne kształty! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie wciąż pachnie świętami, aż miło tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.