Sałatkowy koktajl krewetkowy to smakowity sposób na krewetki, podsmażone na oliwie z czosnkiem. Podaje się je ze specjalnie przygotowanym sosem, w skład którego wchodzą jogurt naturalny, majonez, sok z pomarańczy, brandy lub whisky i dużej ilości pieprzu cayenne uzyskiwanego z suszonych papryczek cayenne. To jedna z moich ulubionych sałatek, pyszna i bardzo szybka w wykonaniu.
100 ml jogurtu naturalnego
100 g majonezu
4 łyżki ketchupu
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka whisky
pieprz cayenne
sól
100 g majonezu
4 łyżki ketchupu
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka whisky
pieprz cayenne
sól
Składniki sosu ubić razem. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
1 główka sałaty lodowej
200 g groszku
200 g kukurydzy
250 g krewetek
1 czerwona cebula
200 g kukurydzy
250 g krewetek
1 czerwona cebula
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
Krewetki obrać, na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, włożyć krewetki i chwilę smażyć z każdej ze stron. Na półmisku rozsypać sałatę pociętą w paseczki, dodać osączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek. Na tym rozłożyć podsmażone krewetki oraz rozsypać cebulę pociętą w pierścienie. Całość polać sosem.
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńKochana, u Ciebie jak zwykle wspaniale i ciekawe propozycje! ;) pycha!
OdpowiedzUsuńBuzka ;*
Sara, miło mi. Pozdrawiam
UsuńO jak krewetki to ja poproszę :)
OdpowiedzUsuńBon Appetit, bardzo proszę :) Pozdrawiam
Usuńojej ojej, to jest wręcz krewetkowy zawrót głowy :) wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo krewetkowy i pyszny :) Pozdrawiam
UsuńWygląda imponująco, w sam raz na party - z pewnością zachwyci gości. Jak dla mnie - bomba!
OdpowiedzUsuńMagda, na party sprawdzi się idealnie, wiem bo u mnie zawsze pierwsze schodzi :) Pozdrawiam
UsuńAniu, i bardzo dobrze do siebie pasują. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń