Mocno kruche dwukolorowe, niesłodkie ciasto, kwaskowate rabarbarowe nadzienie i chrupiąca, słodka beza składa się na ulubione ciasto. Kruszon z rabarbarem według przepisu mojej Mamy dodaję do Rabarbarowej Akcji.
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g rabarbaru
Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukier, dodać żółtka, oliwę i szybko zagnieć spójne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, zagnieść ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta białego oraz 2/3 ciasta ciemnego, całość ugnieść. Na warstwie ciasta ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar.
5 białek
1 szklanka cukru
szczypta soli
Takie rodzinne przepisy mają największą wartość i do tego zawsze wspominamy je z sentymentem;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, zgadzam się, sprawdzone i zawsze wychodzą :) Pozdrawiam
UsuńRzeczyscie Kochana u nas dzisiaj rabarbarowo ;-) uwielbiam takie kruche ciasta jak Twoje ;*
OdpowiedzUsuńsle wielkie lekko kwasnawe od rabarbaru buziaki, milego dnia! ;*
Sara, miło tak razem :) Ściskam!
UsuńWygląda na tak pyszne, że się nie można od niego oderwać. Koniecznie wypróbuję, bo lubię i rabarbar i kruche ciasto i bezę;-)
OdpowiedzUsuńAniu, koniecznie, idealny z każdym kwaśnym owocem :) Pozdrawiam
UsuńWspaniały! Znam go pod inną nazwą, ale to bez znaczenia, bo najważniejsze, że to przepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Aniu, bo liczy się smak. Pozdrawiam słonecznie!
Usuńa planuję robić podobne ciacho, też z dwukolorwą kruszonką i rabarbarem, nie wiem czy reszta będzie podobna, bo przepis z babcinego kajetu :)
OdpowiedzUsuńaga, czekam na efekty, pozdrawiam
Usuńja też chyba znam to ciasto pod inną nazwą (która oczywiście wyleciała mi teraz z głowy, ale nie wyleciało mi, że bardzo je lubię - ze względu na kombinację smaków i faktur)
OdpowiedzUsuńGosiu, widziałam podobne pod nazwą pleśniak albo skubaniec, u nas od zawsze kruszon :) Pozdrawiam
UsuńCudowne ciasto! Uwielbiam takie kruche ciasta. Mniam, chętnie je kiedyś zrobię:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Majana, w takim razie w Twoim wykonaniu, wyjdzie rewelacyjnie! Pozdrawiam
Usuńwygląda znakomicie, kusisz!
OdpowiedzUsuńKaś, skuś się koniecznie :)
UsuńNo świetne to ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział w akcji:*
Olcik, miło mi. Pozdrawiam
Usuń