Pierożki wykonane z cienkich płatów ciasta youfka, które służą do przygotowania bliskowschodnich dań, nadziane szpinakiem i fetą z dodatkiem świeżego koperku i startej gałki muszkatołowej. Pierożki doskonale smakują podane z zieloną sałatką, na ciepło lub zimno. Pyszne i chrupiące pierożki z ciasta youfka ze szpinakiem i fetą.
150 g fety
500 g szpinaku
2 gałązki koperku
150 g masła
pieprz
gałka muszkatołowa
W
garnku rozpuścić masło i trzymać w cieple. Szpinak sparzyć gorącą wodą,
odcisnąć i drobno posiekać. Fetę pokruszyć i wymieszać ze szpinakiem,
dodać posiekany koperek, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i
startą gałką muszkatołową. Arkusz ciasta pokroić na paski, szerokości
około 6 centymetrów. Paski złożyć razem i dobrze zakryć, by nie
obsychały w czasie zwijania. Pojedynczy pasek posmarować ciepłym masłem
na dole paska położyć kulkę nadzienia i zwijać pierożki w kształt
trójkąta. Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na niej układać pierożki,
posmarowane masłem. Piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut,
aż będą złociste i chrupiące.
a skąd wzięłaś to ciasto??? czy sama przyrządzałaś? Podoba mi się schemat zawijania pierożków, dość niestandardowy! a pierożki ze szpinakiem, to chyba jedne z moich ukochanych. Feta ze szpinakiem to jedno z moich ulubionych połączeń. W ogóle - świetne danie, nawet do bento kapitalnie by pasowały te pierożki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika, ciasto kupiłam w sklepie "Arabskie", dojście bezpośrednie u mnie z "odwiedzam". Fajne jest to, że taki towar doślą paczką bez problemów :) Pozdrawiam
Usuńzadałam pytanie, czy podobne do ciasta filo, ale zaraz zobaczyłam pod pytaniem Majany, że jest podobne do filo! do sklepu zajrzę z miłą chęcią.
UsuńPozdrawiam
Monika
Monika, tak podobne do filo, mam jednak wrażenie, że jest odrobione grubsze, ale równie smaczne. To moje pierwsze eksperymenty z tymi typami ciast i jeszcze zbytnio nie jestem zorientowana :) Pozdrawiam
UsuńNie słyszałam o takim cieście, a pierożki wyglądają znakomicie!:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Majana, ja właściwie pierwszy raz miałam do czynienia z tym ciastem, bardzo nam smakowała, podobne jest do ciasto filo, a może nawet takie same :) Pozdrawiam
UsuńFilo też jeszcze nigdy nie jadłam;)
UsuńMajana, jadłam, ale jeszcze nigdy nic nie robiłam z tym ciastem, czeka z lodówce :) Pozdrawiam
Usuńnie ma to jak smakowite pierożki,dla mnie to nowość
OdpowiedzUsuńDusia, przyznam, że dla mnie też nowość :)
UsuńPyszności! Szpinak i feta to moje ulubione nadzienie:)
OdpowiedzUsuńMagda, dziękuję. Dziękuję też za schemat :) Pozdrawiam
UsuńNa pewno pyszne! - przyłączam się zatem do pytania Moniki:))) kupujesz w sklepach internetowych, czy może mąż Ci przywiózł z wojaży?:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, ciasto kupiłam w sklepie "Arabskie", dojście bezpośrednie u mnie z "odwiedzam". Fajne jest to, że taki towar doślą paczką bez problemów :) Pozdrawiam
Usuń