Pyszne połączenie makaronu ze świeżymi pomidorami, czosnkiem, tuńczykiem w oleju, białym winem i posiekaną natką pietruszki. Oleju od odsączenia tuńczyka można użyć do przygotowania sosu. Do przygotowania użyłam makaronu spaghetti nero di seppia, o niezwykłej ciemnej barwie i lekkim posmaku owoców morza. Smak i kolor zawdzięcza barwnikowi uzyskanemu z czarnej mątwy, doskonale nadaje się do wykwintnych dań w udziałem owoców morza i ryb. Znakomicie komponuje się smakowo i kolorystycznie z sosami serowymi. Szybki sposób na smaczny posiłek to spaghetti z sosem tuńczykowym.
250 g tuńczyka w oleju
4 pomidory
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
250 g makaronu spaghetti
2 łyżki oleju
250 g makaronu spaghetti
2 łyżki oleju
natka pietruszki
sól
pieprz
Na oleju zeszklić posiekany czosnek, dodać pomidory pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu aż sos się zagęści, wlać wino i jeszcze chwilę gotować, dodać odsączonego tuńczyka i zagotować. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odsączony makaron podawać z sosem tuńczykowym i posiekaną zieloną pietruszką.
Pyszny musial byc ten sos! A i makaron intrygujaco zabarwiony.
OdpowiedzUsuńMaggie, to taki makaron barwiony sepią, bardzo smaczny :) Pozdrawiam
UsuńPrzepysznie!
OdpowiedzUsuńMakaronowe kombinacje dają tyle niebanalnych możliwości.
Amber, a te proste najsmaczniejsze :) Pozdrawiam
UsuńMakaron wygląda super :) A sos tuńczykowy jest genialny, można do niego dodać jeszcze kaparów i w ogóle jest bosko.
OdpowiedzUsuńKatie, z kaparami to dobry pomysł. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam połączenie tuńczyka z makaronem.
OdpowiedzUsuńA co do samego makaronu, jego koloru, to wygląda intrygująco. Ma jakiś inny smak? :)
Lovelykate, ten makaron nieróżni się zbytnio smakiem od normalnego, jest barwiony sepią. Pozdrawiam
UsuńNiby proste danie makaronowe z tuńczykiem, ale wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, dziękuję, pozdrawiam
Usuńomm , pycha <3
OdpowiedzUsuńnie jadłam , ale chyba niedługo zrobie ,bo i koleżanka mnie namawiała :)
Karolina, polecam, skuś się, to takie proste i smaczne :)
Usuńświetnie się prezentuje! w dodatku z tym czarnym makaronem! wygląda jak pyszne gniazdko:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, kolorystycznie dobrze się komponuje. Pozdrawiam
Usuńfajnie wyglada z tym czarnym makaronem:)
OdpowiedzUsuńAga, dziękuję i pozdrawiam
UsuńFajne to czarne spaghetti!:)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję, miło mi.
Usuńtuńczyk i makaron super połączenia a ten czarny to już idealnie pasuje.
OdpowiedzUsuńBernadeta, dziękuję, pozdrawiam
UsuńAniu, dziękuję, miło mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper wygląda z tym czarnym atramentowym makaronem :)
OdpowiedzUsuńKrysia, sam makaron jest doskonały :) Pozdrawiam
UsuńSpaghetti z tzw. nero di seppia :) Sama robilas czy uzylas gotowego ?
OdpowiedzUsuńAlizea, gotowego i tak bardzo się cieszyłam, że mężowi udało się go zdobyć. Dziękuję za nazwę :) Pozdrawiam
Usuńspaghetti wyglada oblednie pysznie ;*
OdpowiedzUsuńSara, i takie właśnie jest. Pozdrawiam
Usuń