Korzystając z dobrodziejstwa ogródka i jego skarbów, przygotowuje jeszcze sałatki. Rukola pięknie nam obrodziła i jeszcze jest więc dziś sałatka z rukolą i mozzarellą.
250 g rukoli
2 pomidory
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 ogórek
150 g mozzarelli
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
150 g mozzarelli
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Rukolę umyć i osuszyć. Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy. Pomidory pokroić na części, a ogórka na plasterki, cebule posiekać. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem, a następnie dodać oliwę i wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rukolę ułożyć w misce, a na niej poukładać pozostałe składniki sałatki. Całość polać sosem winegret.
rukola jest niesamowita, uwielbiam jej smak i wszystko co zawiera rukolę pochłaniam aż mi się uszy trzęsą. Twoja sałatka to zestaw klasyczny włoski (mozarella i pomidory)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
jaka bujna ta twoja rukola:) sałatki z nią muszą być pyszne:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam tę sałatkę! Rucola jest pyszna !:)
OdpowiedzUsuńWszystkie sałatki z mozzarellą są mile widziane na moim stole. :3
OdpowiedzUsuńMonika, włoski przysmak na polskim stole :)
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo nam się udała, pierwszy raz właściwie, przedtem to nigdy nawet nie wyrosła :)
OdpowiedzUsuńMajana, a rukola samemu wyhodowana to dopiero ma smak :)
OdpowiedzUsuńShaday, to tak jak na moim. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj już dawno nie smakowałam rukoli! A tak ją lubię!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki z rukolą ...pysznie się prezentuje :), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAurora, a ja zajadam się nią prawie codziennie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAnytsujx, to tak jak ja. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wyhodowana!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę, bo uwielbiam rukolę i też chciałabym jeść ją codziennie,
a moja w tym roku zupełnie się nie udała:(
Konwalia, wyjątkową radość mamy z tej rukoli, oby jak najpóźniej przyszły mrozy :)
OdpowiedzUsuń