codzienność

środa, 14 września 2011

truskawkowy parfaits


Parfait według źródła po francusku znaczy doskonały i powszechnie stosowany jest do określenia rodzaju mrożonego deseru. We Francji, parfait odnosi się do mrożonych deserów z syropu z cukru, jajek i śmietany. W Stanach Zjednoczonych, parfait odnosi się zarówno do deserów w tradycyjnym francuskim stylu jak i deseru, układanego warstwami w wysokim, przezroczystym małym naczyniu, z bitą śmietaną i świeżymi owocami, z dodatkiem jogurtu i orzechów. Mój truskawkowy parfaits to świeże truskawki, ciastka owsiane i krem waniliowy, wykonany z serka homogenizowanego z dodatkiem cukru i wanilii. Wygląda przepyszne i jest po prostu doskonały.


500 g truskawek
150 g ciastek owsianych
500 g serka homogenizowanego
50 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego  
mięta

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Ser zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ciastka owsiane rozkruszyć na okruchy. W szklance warstwami ułożyć pokruszone ciastka, na to warstwę kremu i truskawki.
I powtórzyć tę procedurę jeszcze raz. Posypać wierzch okruchami ciastek i  udekorować truskawkami i listkiem mięty. Przechowywać w lodówce do czasu do podania. 





18 komentarzy:

  1. Deser idealny!
    I do tego śliczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. warstwowe desery zawsze tak niezwykle ładnie wyglądają. i smakują pysznie też :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieja, faktycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczny deser, skad masz jeszcze truskawki? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie desery;)idealny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sara, u nas jeszcze udaje się czasem kupić, a jaką z tego mam radość ogromną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Monisia, dziękuję Ci. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy9/14/2011

    Uwielbiam parfaits. Niby to "tylko" jogurt, owoce i musli, a jednak może nie tylko smakować, ale i wyglądać elegancko. :3

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda, mniam ,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wiesz, ja właśnie takie warstwowe desery lubię najbardziej. Są efektowne, wygodne do jedzenia i potrafią być przepyszne. Ten na pewno jest właśnie idealny!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga, wszystko co zawiera truskawki takie jest w mojej subiektywnej ocenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Monika, wszystko się zgadza :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Gdyby zastąpić to słodzikiem to wyszłoby super zdrowe jodzonko. Deser jest wspaniały Kamilko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Grażynko, ja często stosuję słodzik i wtedy objadam się bez wyrzutów sumienie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Kamila, zlituj się - takie piękne truskawki o tej porze roku?? A mnie w ogrodzie zostały już tylko śliwki, jabłka i gruszki :/ Deser grzechu warty :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Komarka, czasem jeszcze uda się u nas dostać, wielka z tego radość :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.