codzienność

czwartek, 15 września 2011

racuchy z ricottą i jabłkiem


Racuchy delikatne serowo z dodatkiem startego jabłka, miękkie i rozpływające się w ustach, pachnące cynamonem. Prosty przepis na smaczne racuchy z ricottą i jabłkiem.

80 g mąki
2 jabłka
250 g sera ricotta
4 jajka
cynamon
sól
olej do smażenia
cukier puder

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkiem i serem, przyprawić do smaku solą i cynamonem. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Danie pachnące jeszcze latem i już jesienią ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie placuszki. uwielbiam takie z ricotty, a z jabłkami muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie jabłko i cynamon.. racuchy wypełniające dom pysznym zapachem.. i jak tu nie doszukiwac się jesiennych klimatów..:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej,ale mi przypomnialas o racuchach-dzieki :) uwielbiamy i chetnie jadamy :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepadam za ricottą we wszelkich placuszkach. jabłka z pewnością pysznie się z nią komponują

    OdpowiedzUsuń
  6. Grażynko, lepiej latem choć na jesień nie można na razie narzekać, taką jesień uwielbiam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyvvia, dodatek jabłka w tych racuszkach jest świetny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Asieja, cynamon i jabłko to zdecydowanie zapachy jesieni, ale je uwlelbiam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Gosiu, z przyjemnością mogę przypominać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kaś, spróbuj połączyć te dwa składniki, myślę że będziesz zadowolona. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.