Racuchy delikatne serowo z dodatkiem startego jabłka, miękkie i rozpływające się w ustach, pachnące cynamonem. Prosty przepis na smaczne racuchy z ricottą i jabłkiem.
80 g mąki
2 jabłka
250 g sera ricotta
4 jajka
cynamon
sól
olej do smażenia
cukier puder
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z jabłkiem i serem, przyprawić do smaku solą i cynamonem. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Danie pachnące jeszcze latem i już jesienią ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie placuszki. uwielbiam takie z ricotty, a z jabłkami muszą być pyszne :D
OdpowiedzUsuńtakie jabłko i cynamon.. racuchy wypełniające dom pysznym zapachem.. i jak tu nie doszukiwac się jesiennych klimatów..:-)
OdpowiedzUsuńojej,ale mi przypomnialas o racuchach-dzieki :) uwielbiamy i chetnie jadamy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
przepadam za ricottą we wszelkich placuszkach. jabłka z pewnością pysznie się z nią komponują
OdpowiedzUsuńGrażynko, lepiej latem choć na jesień nie można na razie narzekać, taką jesień uwielbiam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlyvvia, dodatek jabłka w tych racuszkach jest świetny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAsieja, cynamon i jabłko to zdecydowanie zapachy jesieni, ale je uwlelbiam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, z przyjemnością mogę przypominać :)
OdpowiedzUsuńKaś, spróbuj połączyć te dwa składniki, myślę że będziesz zadowolona. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń