Kolorowa i bardzo zdrowa, doskonale smakuje do pieczonego kurczaka. Sałatka z kukurydzy i borówki amerykańskiej z przepisu Anny Olson.
4 kolby kukurydzy
2 łyżki oliwy
2/3 szklanki posiekanej dymki
1 czerwona papryka
1 1/2 szklanki borówek amerykańskich
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka świeżej kolendry
1 papryka jalapeno
1 łyżka kandyzowanego imbiru
sól
pieprz
Okroić nasiona kukurydzy z kolb, w rondlu na średnim
ogniu, rozgrzać oliwę i wrzucić kukurydzę. Dusić, aż ziarno zmięknie i
będzie jaskrawożółte i szkliste. Zdjąć z ognia, ostudzić, przełożyć do
dużej miski. Dodać borówki, pokrojone w kostkę papryki, posiekaną
dymkę, drobno posiekany imbir, sok z limonki, posiekaną kolendrę.
Wszystko to razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czytając opis twojego profilu Kamilo, to jakbym czytała swój własny.
OdpowiedzUsuńNa surówkę się zapisuję, choć nie mówię, że borówki nie będę wydłubywać bo sa nią nie przepadam ;-)
Borówka w sałatce na wytrawnie, tego jeszcze nie widziałam, ale smakowo na pewno bardzo ciekawe :D
OdpowiedzUsuńO rany, co za ciekawe połączenie. Chyba sama bym na nie nie wpadła. ;)
OdpowiedzUsuńłał, ale fajne połączenie :D
OdpowiedzUsuńNiesamowicie ciekawa sałatka. Pieknie kolorowa. Chętnie dowiedziałabym się jak smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ale fajna kolorowa salatka :) takie kolorowe kropeczki z daleka =)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku :)
pozdrawiam cieplo!
Grażynko, no proszę ile czasem ludzi łączy. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńSlyvvia, wierz mi, że smakuje super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńShaday, ja sama też nie :)
OdpowiedzUsuńPingwinka, fajne i smaczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMajana, zachęcam do zrobienia i spróbowania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNat, smaczne kropeczki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo musi byc niesamowite poleczenia smakowe! salatka wyglada pysznie ;*
OdpowiedzUsuńKolorowa i odważna- podoba mi się!:)
OdpowiedzUsuńSara, nie tylko wygląda ale naprawdę jest smaczna :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, to fajnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń