Pyszny dżem morelowy z lawendą o posmaku imbiru, z dodatkiem miodu przygotowany z soczystych moreli na podstawie przepisu Anny Olson.
500 g moreli
3 szklanki cukru
1 szklanka miodu
3 łyżki soku z cytryny
2 cm korzenia imbiru
skórka z 1 cytryny
8 łodyżek kwiatów lawendy
20 g pektyny
Morele
umyć, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Zagotować na małym ogniu morele
z cukrem, miodem, sokiem z cytryny, startym imbirem oraz otartą skórką z
cytryny, często mieszając. Zawinąć lawendę w woreczek z gazy i zanurzyć
w rondlu z morelami na około 10 minut. Usunąć lawendę, wmieszać
pektynę, zagotować. Zdjąć dżem z ognia i nałożyć do wyparzonych
słoików, zakręcić, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.