codzienność

wtorek, 6 września 2011

dżem morelowy z lawendą


Pyszny dżem morelowy z lawendą o posmaku imbiru, z dodatkiem miodu przygotowany z soczystych moreli na podstawie przepisu Anny Olson. 


500 g moreli
3 szklanki cukru
1 szklanka miodu
3 łyżki soku z cytryny
2 cm korzenia imbiru
skórka z 1 cytryny
8 łodyżek kwiatów lawendy
20 g pektyny

Morele umyć, wypestkować i pokroić w ćwiartki. Zagotować na małym ogniu morele z cukrem, miodem, sokiem z cytryny, startym imbirem oraz otartą skórką z cytryny, często mieszając. Zawinąć lawendę w woreczek z gazy i zanurzyć w rondlu z morelami na około 10 minut. Usunąć lawendę, wmieszać pektynę, zagotować. Zdjąć dżem z ognia i nałożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.