Szybka, lekka sałatka przygotowana z dwóch rodzajów fasolki, słodkiej pieczonej papryki, marynowana w dresingu przygotowanego ze świeżego oregano, soku z cytryny i oliwy z dodatkiem czosnku. Sałatka fasolowa z dressingiem z oregano i cytryny, to przepis Sal Henley z książki "Gotuj i chudnij".
125 g fasolki szparagowej
200 g białej fasolki z puszki
100 g pieczonej papryki
1 czerwona cebula
1 łyżka posiekanego oregano
1 ząbek czosnku
skórka starta z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Zagotować dużą ilość wody i wrzucić fasolkę szparagową, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty, fasolka powinna być ugotowana a jednocześnie chrupka. Osączyć na sitku. Fasolkę z puszki, opłukać i odcedzić. Cebulę pokroić w wiórki. Wymieszać drobno posiekane oregano z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku. Zalać dresingiem składniki, doprawić i zostawić do marynowania na 20 minut.
Lubię strączki. Świetna sałatka :D
OdpowiedzUsuńCały dzień chodzi za mną ochota na jakąś zdrową i smaczną sałatkę :) pędzę do kuchni! :P
OdpowiedzUsuńFasolka szparagowa to niezmiennie jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo apetyczna sałata ;)
OdpowiedzUsuńSlyvvia jak lubisz, to by Ci zasmakowała taka sałatka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRusskaya, ciekawa jestem, czy przypadła Ci do gustu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńShaday, mnie też bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawa sałateczka i bardzo smakowicie wygląda na Twoich zdjeciach:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
fasolkę to ja tak, tak, tak - uwielbiam - pod każdą postacią:))) ale mi zrobiłaś smaka:)))
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo dziękuję, nam przypadła do gustu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu skoro jesteś fasolowa dziewczyna, to polecam. Uściski!
OdpowiedzUsuń