codzienność

poniedziałek, 5 września 2011

sałatka fasolowa z dressingiem z oregano i cytryny


Szybka, lekka sałatka przygotowana z dwóch rodzajów fasolki, słodkiej pieczonej papryki, marynowana w dresingu przygotowanego ze świeżego oregano, soku z cytryny i oliwy z dodatkiem czosnku. Sałatka fasolowa z dressingiem z oregano i cytryny, to przepis Sal Henley z książki "Gotuj i chudnij".

125 g fasolki szparagowej
200 g białej fasolki z puszki
100 g pieczonej papryki
1 czerwona cebula 
1 łyżka posiekanego oregano
1 ząbek czosnku
skórka starta z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Zagotować dużą ilość wody i wrzucić fasolkę szparagową, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty, fasolka powinna być ugotowana a jednocześnie chrupka. Osączyć na sitku. Fasolkę z puszki, opłukać i odcedzić. Cebulę pokroić w wiórki. Wymieszać drobno posiekane oregano z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku. Zalać dresingiem składniki, doprawić i zostawić do marynowania na 20 minut.

10 komentarzy:

  1. Lubię strączki. Świetna sałatka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cały dzień chodzi za mną ochota na jakąś zdrową i smaczną sałatkę :) pędzę do kuchni! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy9/05/2011

    Fasolka szparagowa to niezmiennie jedno z moich ulubionych warzyw. Bardzo apetyczna sałata ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Slyvvia jak lubisz, to by Ci zasmakowała taka sałatka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Russkaya, ciekawa jestem, czy przypadła Ci do gustu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Shaday, mnie też bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa sałateczka i bardzo smakowicie wygląda na Twoich zdjeciach:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. fasolkę to ja tak, tak, tak - uwielbiam - pod każdą postacią:))) ale mi zrobiłaś smaka:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana, bardzo dziękuję, nam przypadła do gustu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu skoro jesteś fasolowa dziewczyna, to polecam. Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.