Przepis na ten świetny sos hinduski znalazłam kiedyś na forum CinCin. Jest bardzo smaczny, można go stosować zamiennie jako ketchupu. Teraz kiedy pomidory pod dostatkiem warto go przygotować, by móc później delektować się doskonałym sosem.
2000 g pomidorów
3 duże cebule
500 g jabłek
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
100 g rodzynek
ziele angielski
liść laurowy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
Sparzone gorącą wodą pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie pokroić w kostkę cebulę i obrane jabłka. Do garnka wrzucić wszystkie pokrojone składniki i gotować godzinę. Następnie dodać ocet i pozostałe składniki i jeszcze trochę pogotować. Gorące nakładać do słoików. Słoiki zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
uwielbiam cukiniowe placuszki :)a ten sosik ciekawie brzmi i fajnie wyglada,na pewno smacznie jako calosc :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo lubie takie placki. Z hinduskim sosem muszą smakować cudnie :D
OdpowiedzUsuńPysznie! Placki z cukinii i ten wspaniały sos.
OdpowiedzUsuńGosiu, sos z placuszkami stanowi zgrany duecik :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlyvvia, ten sos jest doskonały, robię go zawsze w sporych ilościach. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAmber, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńShy, witam u mnie i dziękuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie placki ,jak najbardziej pasują mi do końcówki lata,pyszne!
OdpowiedzUsuńMonisia, tak pasują tylko szkoda lata! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńplacuszków cukiniowych jeszcze nie robiłam w tym roku, co za niedopatrzenie!:) a sosik prezentuje sie bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten sos... może i ja się skuszę? :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sosik, a placuszki super :)
OdpowiedzUsuńAle masz fajną łyżeczkę do sosu :)
OdpowiedzUsuńCo do placków, tez je uwielbiam, odkąd zrobiłam je pierwszy raz, sa stała pozycja w menu :)
Ten sosik strasznie mnie ciekawi. Uwielbiam takie obiadki;)
OdpowiedzUsuńMalwina, ten sos to nieodłączny towarzysz naszych posiłków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, w takim razie polecam, bo smaczne :)
OdpowiedzUsuńRusskaya, skuś się nie będziesz żałowała. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMajana, jest naprawdę smaczny, polecam.
OdpowiedzUsuńKucaherczka, dziękuję Ci. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń