Cykoria ma wysokie walory smakowe i odżywcze, korzystnie wpływa na metabolizm, jest niskokaloryczna i pełna witamin. Cykoria posiada specyficzną goryczkę ale dzięki duszeniu zostaje jej pozbawiona. Karmelizowana cykoria, która po obsmażeniu staje się aksamitna i delikatna w smaku.
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
3 cykorie
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
natka pietruszki
Masło
roztopić na patelni i dodać oliwę. Cykorie umyć, wrzucić na patelnię.
Posypać solą i cukrem. Przykryć i od czasu do czasu obracając, dusić na
małym ogniu przez 30 minut, aż cykorie zmiękną i ładnie się
skarmelizują. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Klopsy z indyka z dodatkiem pieczarek, doskonale smakują podane w towarzystwie karmelizowanej cykorii.
300 g mielonego mięsa z indyka
150 g pieczarek
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
150 g pieczarek
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
majeranek
Cebulkę
i czosnek obrać i drobno posiekać, drobno posiekać grzyby i dodać do
mięsa, wbić jajko, dodać bułkę tartą, doprawić majerankiem, solą i
pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Odrywać kawałeczki mięsnej masy i
wyrabiać z nich w dłoniach niewielkie kulki, w zależności od tego,
jakiej wielkości klopsiki chcemy. Następnie smażyć na gorącym oleju. Tak
przygotowane klopsy gotowe są do jedzenia od razu.
Nigdy nie jadłam cykorii przygotowanej w ten sposób, smacznie się zapowiada. Tak samo jak kotleciki :). Kotleciki z mięsa indyczego robię często, bo bardzo lubimy.
OdpowiedzUsuńA cykorię lubi moja świnka morska ;-). Przyznam ,ze podkradłam jej do sałatki kiedyś (oczywiście nie z jej miski haha:D).
Pozdrowienai:)
Majanko, cykoria w ten sposób przygotowana jest bardzo smaczna, pewnie nawet śwince by zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńale Kochana szalejesz z tymi swoimi pysznosciami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo smakowite klopsiki. Bardzo lubię indycze mięso.
OdpowiedzUsuńhmm.. nigdy nie próbowałam cykorii. wygląda apetycznie :) zresztą klopsiki też, bardzo lubię klopsiki :>
OdpowiedzUsuńMoje doświadczenia z cykorią są ubogie, jestem ciekawa jakby mi zasmakowała karmelizowana :)
OdpowiedzUsuńSara miło, że Ci przypadły do gustu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńShaday, lubię indyka, szkoda że jest tak mało popularny :)
OdpowiedzUsuńPingwinka, cykoria ma dość specyficzny smak, jednak dzięki takiej karmelizacji, można uzyskać bardzo smaczną przystawkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, moje też raczej małe. W takiej postaci mnie bardziej smakuje niż na surowo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto ciekawe co piszesz, ja się właśnie tej goryczki obawiam, kiedyś eksperymentowałam z tym warzywem i widocznie coś zrobiłam nie tak, bo goryczka została. dzięki za wskazówkę:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, mnie też w cykorii zawsze ta gorycz przeszkadzała, ten przepis zmienił całkiem mój stosunek do tego warzywka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń