codzienność

niedziela, 14 sierpnia 2011

szneki z glancem


Poznańskie szneki z glancem to nic innego jak drożdżówki zawijane w ślimaki polewane lukrem. Ciasto na szneki jest niezwykle delikatne. Drożdżówki rozpływają się w ustach a dodatek konfitur z jagód, uzupełnia ich świetny smak. Przepis na szneki z glancem znalazłam w książce Małgorzaty Caprari "Kuchnia polska", doskonale smakują podane z dżemem jagodowo - truskawkowym oraz dżemem jagodowym.


500 g mąki pszennej
250 g masła
5 g drożdży
3 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
sól

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem, jajkami, dodać mąkę, sól i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i formować cienkie wałeczki, zwijać je w kształt ślimaka. Odstawić w ciepłe i zaciszne miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdżówki podrosną, posmarować je z wierzchu mlekiem i ułożyć na natłuszczonej blasze. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 220º C i piec na złoty kolor.


cukier puder
sok z cytryny

Przygotować lukier, cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną ciepłej przegotowanej wody. Smarować lekko ostudzone drożdżówki. Ilość cukru zależy od indywidualnego gustu.

18 komentarzy:

  1. Fajne... pewnie znikły w okamgnieniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te drożdżowe ślimaczki są śliczne. Musiały być pyszne z dodatkiem konfitury :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy8/14/2011

    Pyszne i aromatyczne:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje szneki wyglądają jak rodzaj indywidualnej chałki, a opis jeszcze bardziej mi ją przypomina.. ciekawa jestem smaku.. :)
    Za to strasznej ochoty mi narobiłaś na taką konfiturę! <3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. szneka z glancem to klasyka gatunku:))) aż musiałam przełknąć ślinkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne!
    Chyba wkrótce się na nie porwę.
    Pyszne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzcinowisko, najlepiej smakowały na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  8. Slyvvia z dodatkiem konfitury wyborne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Panno L, forma dowolna a w smaku świetne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Maugustyna, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, doskonale to znasz. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  12. Amber, skuś się warto. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. przesłodko. i pięknie tak.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają pysznie, i to bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  15. Asieja, przesłodko na deszczowe lato. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Beata, dziękuje i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie:
    tylko 5 g drożdży? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitka, sprawdzałam więc tak jak jest napisane :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.