Szynka parmeńska według źródła to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie prowincji Parmy. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak. Szynka parmeńska używana jest w połączeniu z pokarmami o różnych smakach, na przykład z melonem jako przekąską. Szynka parmeńska z sosem miodowo - musztardowym, to błyskawiczna i smakowita przekąska.
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
Wymieszać razem składniki sosu.
melon
szynka parmeńska
Obrać melona i pokroić na kawałki, owinąć cieniutkimi plasterkami szynki parmeńskiej. Polać sosem musztardowo - miodowym.
bardzo pyszna przekąska, też kiedyś robiłam:))) ale bez dressingu, muszę wypróbować także i taką wersję:)
OdpowiedzUsuńZ sosem musztardowym tej przekąski, którą zresztą bardzo lubię, jeszcze nie próbowałam Intrygujący dodatek - przy najbliższej okazji spróbuję w tej wersji.
OdpowiedzUsuńGosiu, w takim razie spróbuj może przypadnie Wam do gustu! Miłego wieczoru!
OdpowiedzUsuńHaniu, polecam, dobrze do tego smakuje! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpodkradłaś mi pomysła :D od dawna się czaję na tę potrawę :D
OdpowiedzUsuńKatie, w takim razie polecam! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń