codzienność

sobota, 13 sierpnia 2011

melon z szynką parmeńską i sosem miodowo - musztardowym


Szynka parmeńska według źródła to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie prowincji Parmy. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak. Szynka parmeńska używana jest w połączeniu z pokarmami o różnych smakach, na przykład z melonem jako przekąską. Szynka parmeńska z sosem miodowo - musztardowym, to błyskawiczna i smakowita przekąska.

1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu

Wymieszać razem składniki sosu.

melon
szynka parmeńska


Obrać melona i pokroić na kawałki, owinąć cieniutkimi plasterkami szynki parmeńskiej. Polać sosem musztardowo - miodowym.

6 komentarzy:

  1. bardzo pyszna przekąska, też kiedyś robiłam:))) ale bez dressingu, muszę wypróbować także i taką wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z sosem musztardowym tej przekąski, którą zresztą bardzo lubię, jeszcze nie próbowałam Intrygujący dodatek - przy najbliższej okazji spróbuję w tej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosiu, w takim razie spróbuj może przypadnie Wam do gustu! Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  4. Haniu, polecam, dobrze do tego smakuje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. podkradłaś mi pomysła :D od dawna się czaję na tę potrawę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Katie, w takim razie polecam! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.