codzienność

czwartek, 14 lipca 2011

bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym


Przepyszne bułeczki maślane z kremem migdałowym i wiśniami. Lekko kwaskowate wiśnie i słodki krem z migdałami, zatopione w maślanym, delikatnym cieście drożdżowym, to świetne połączenie smaków. I chyba właśnie dodatek tych wiśni i kształt sprawił, że gdy upiekłam je pierwszy raz zostały one ochrzczone przez mojego Tatę nazwą ŻABKI i ta nazwa się u nas przyjęła i wszyscy wiedzą o jakie bułeczki chodzi. Żabki są idealne na podwieczorek, drugie śniadanie lub do kawy. Przepis z niezastąpionej Kwestii Smaku, przepis cytuję w całości za autorką. Przy bułeczkach z wiśniami i kremem migdałowym pieczenie jest rozłożone w czasie. Wieczorem robi się ciasto, a następnego dnia przygotowuje się krem migdałowy i piecze. Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie i łatwo się je wyrabia ręką lub mikserem, nie trzeba dosypywać mąki, ciasto ma się kleić. Większa ilość masła w cieście sprawia, że drożdżówki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże, z przepisu wychodzi około 18 drożdżówek.  

60 ml wody
9 g drożdży instant
500 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
1 łyżeczka soli
5 jajek
350 g masła

 
Wsypać drożdże do kubka z ciepłą wodą, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, po tym czasie drożdże powinny się spienić. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać drożdże z wodą i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 3 jajka i zmiksować składniki na wolnych obrotach miksera. Dodać kolejne jajko, zwiększyć nieco obroty miksera i miksować, aż składniki prawie się połączą w jedną masę. Dodać kolejne jajko i dalej miksować. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, ale powinno przyklejać się do dna i ścianek miski. Ciasto wyrabiać jeszcze przez 10 minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na na 120 minut. Do wyrośniętego ciasta dodawać partiami masło, po około 2 łyżki i łączyć je z ciastem, wyrabiając mikserem na średnich obrotach. Później dodawać więcej masła w mniejszych odstępach czasu, w miarę jak będzie ono szybciej łączyło się z ciastem. Miksować tylko do czasu całkowitego połączenia się masła z ciastem. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.  

4 żółtka
60 g cukru
50 g mąki pszennej
500 ml mleka
50 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

 
Żółtka i cukier ubijać, aż masa zbieleje i będzie puszysta, dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. W międzyczasie zagotować mleko. Mieszając masę jajeczną drewnianą łyżką, połączyć ze stopniowo dolewanym wrzącym mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do garnka z grubym dnem i mieszając rózgą, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Delikatnie zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z mielonymi migdałami i ekstraktem. Krem ostudzić. 

1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru  
5 łyżek wody
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego


Wyjąć ciasto drożdżowe z lodówki i rozwałkować je w kwadrat o grubości centymetra, na lekko posypanym mąką blacie. Ciasto pokroić na mniejsze kwadraty o boku około 7 centymetrów. Na środek nakładać po jednej łyżce kremu i po cztery wiśnie. Składać wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie je zlepiać, tak aby winie pozostały widoczne w szparach. Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie. Odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Piekarnik nagrzać do 200° C, drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, piec na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i przełożyć do wystygnięcia na metalową kratkę. Przygotować lukier, cukier puder przesiać na płaski talerz, dodać esencję migdałową i stopniowo dodając wodę, mieszać aż powstanie gęsty lukier. Posmarować wierzch drożdżówek.

24 komentarze:

  1. te bułeczki są boskie, chętnie do porannej bym wszamała. :)))

    Miłego dnia.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Kamila, ja chcę do Ciebie na taką bułeczkę! Już! Teraz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Monika, dziękuję, częstuj się proszę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anno, serdecznie zapraszam. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wyglądają i to połączenie smaków wiśniowego z migdałowym, też chcę taka bułę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. już sama nazwa bułeczek sprawia, że robię się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Martex, proszę się częstować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zauberi, to w takim razie należy bułeczkę posmakować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Najpiękniejsze płazy, jakie widziały moje oczy, bez dwóch zdań!
    Aż żal jeść!;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodkie z kwaśnym - rewelacyjne bułeczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale swietnie te buleczki wygladaja :) ja taka jedna poprosze :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lekka, płazy o wielkich oczach i bez udeczek. A zniknęły szybko, bo Tatuś wydzielał hihi Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. DaisyDukes, połączenie smaków kapitalne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu, bardzo proszę, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Co za delicje. Natychmiast poproszę jedną!

    OdpowiedzUsuń
  16. Amber, bardzo proszę! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. och, aż musiałam przełknąć ślinkę (dość głośno:) tak wrażenie robią twoje bułeczki! pycha: wiśnie i do tego krem migdałowy!:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosiu, bardzo mi miło. Pozdrawiam i ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Kamilo, bułeczki wyszły Ci prześliczne:). Zazdroszczę... Czas i mi powrócić do drożdżowych wypieków...
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ewelajna, zawstydzasz mnie, Twoje wypieki są zawsze takie idealne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Kamilko, e tam..., ale naprawdę narobiłaś mi wielkiego smaku, a bułeczki cudo! Serio, serio - zresztą - sama wiesz:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ewelajna, miło mi, w Kwestii Smaku zawsze znajdzie się coś fajnego. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  23. O rety! Dużo byśmy teraz za takie dali, bo właśnie popijamy sobotnią kawę... byłyby idealne!

    OdpowiedzUsuń
  24. Just-great-food, do kawki świetnie się nadają! Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.