codzienność

sobota, 25 czerwca 2011

pierogi z truskawkami


Nie byłoby sezonu truskawkowego, bez pierogów z truskawkami. Przygotowując ciasto na pierogi skorzystałam z tego przepisu. Ciasto jest naprawdę świetnie a dodatek słodziutkich truskawek, tylko podkreśla smak.

 
500 g mąki pszennej
1 szklanki gorącej wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
300 g truskawek
100 ml śmietany
30 g cukru pudru

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, dodać masło. Wlać gorącą wodę, wbić jajko. Drewnianą łyżką mieszać we wgłębieniu powstającą masę zabierając z brzegów mąkę. Kiedy powstaje jednolita masa przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Można trochę podsypać mąką. Jeśli ciasto będzie się kleiło umyć i osuszyć dokładnie ręce i wyrabiać dalej. Starać się nie dosypywać mąki, ciasto przestaje się kleić podczas wyrabiania. Ciasto po wstępnym wyrobieniu, około 2 minut przerzucać z ręki do ręki jak piłkę, silnie uderzając. Czynność powtarzać kilkanaście razy. Wyłożyć ciasto na blat, ugniatać około 1 minuty i znowu przerzucać z ręki do ręki. Ciasto dzięki temu zyska aksamitną konsystencję, jest delikatne i miękkie. Idealnie się rozwałkuje. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść truskawkę i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

14 komentarzy:

  1. uwielbiam piergoi z truskawkami :) mniam !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojojoj, ale bym sobie takie zjadła na obiad:) kope lat nie jadłam tego! :) muszę w końcu zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Madleine, ja tez bardzo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, polecam, robi się szybko a jak smakują! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie muszę kiedyś zrobić, bo uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity widok!
    Wczoraj z Przyjaciółką wykonałyśmy takich 150!
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłam w sezonie takich pierogów, muszę się pospieszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Just-great-food, polecam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Magda, myślę że warto. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Amber, u mnie tez było kilka takich porcji. Ale warto było. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Burczymiwbrzuchu, też bardzo ubolewam, że to końcówka truskawek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. I ja jeszcze w tym sezonie nie poczyniłam truskawkowych pierogów, trzeba to szybko naprawić!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Żenia, to musisz koniecznie szybko to nadrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.