Przepyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ciasto teraz świetnie wyrasta, więc pieczenie ich sprawia ogromną przyjemność. Przepis na drożdżówki podpatrzyłam na blogu Every Cake Yon Bake, cytuję za autorką.
75 g masła
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Z
podanych składników zagnieść szybko kruszonkę, wcierając mąkę
wymieszaną z cukrem i solą opuszkami palców w masło, tworząc grudki.
750 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
2 żółtka
szczypta soli
300 ml mleka
100 g masła
szczypta soli
300 ml mleka
100 g masła
300 g truskawek
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, wlać połowę ilości szklanki mleka i odstawić na około 15 minut, aż drożdże ruszą. Dodać jedno jajko i żółtka rozkłócone z solą, resztę cukru, cukier waniliowy i dolewając mleko zagnieść lub zmiksować dość luźne ciasto, które będzie się przyklejało do dna miski ale nie do boków. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać stopniowo jeszcze szklankę mąki. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić przykryte folią lub wilgotną ściereczką na godzinę aż powiększy objętość dwukrotnie. Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt około centymetra grubości. Kroić ostrym nożem na kwadraty wielkości 12 x 12 centymetrów, po przekątnej kłaść truskawki i przeciwległe brzegi zaciskać mocno nad truskawkami. Kłaść bułeczki w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 20 minut, aż się zarumienią.
w to że przepyszne to nie wątpię, bo wyglądają tak ża aż mi ślinka cieknie:) cudne te drożdżówki:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńGosiu, atmosfera domku i otoczenia w którym przebywam służy takim wypieką! Pozdrawiam bardzo serdecznie!!!
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńdrożdżówki z truskawkami mniam, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńWygladają przepysznie! Uwielbiam takie świeżutkie,jeszcze ciepłe.
OdpowiedzUsuńPorywam Ci jedną!
Cudowne, równie urodziwe jak te będące inspiracją!
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje, dziękuję.
OdpowiedzUsuńKla, rozeszły się dość szybko. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAmber, ależ bardzo proszę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJust-great-food, oryginały dużo ładniejsze. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis u Komarki bardzo mnie kusił, a Ty dziś "dolewasz oliwy do ognia":P
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!
Pozdrawiam:)
Ale ladniutkie:-) tak pysznie wygladaja, ze chetnie bym kilka skubnela:-)
OdpowiedzUsuńSa fantastyczne! Sama widziałam je niedawno na Every cake you bake i się w nich zakochałam, pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńswieetne.
OdpowiedzUsuńAnno, Komarka ma świetne przepisy a jej zdjęcia bardzo zachęcają do pracy! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńAga, częstuj się proszę! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, ja tez pokochałam je od razy a warte są przygotowania, ciasto na nie jest pyszne!
OdpowiedzUsuńKatie, dziękuję!
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję, już niedługo można zacząć piec :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń