codzienność

środa, 22 czerwca 2011

makaron z zielonym groszkiem i cytryną


Makaron z zielonym groszkiem i cytryną, to dane smaczne i bardzo szybkie do przygotowania. Dłużej zajęło mi łuskanie groszku, niż przygotowanie samej potrawy. Propozycja podpatrzona w programie "Wakacje Billa".

1 1/2 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
185 ml białego wina
1 łyżeczka skórki z cytryny
125 ml śmietany
sól
pieprz
400 g makaronu
300 g groszku
parmezan


Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę i masło. Dodać obrany i roztarty czosnek, smażyć, mieszając, przez minutę. Wlać wino, odparować połowę płynu, wlać śmietanę. Dodać skórkę otartą z cytryny, trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Przyprawić solą i świeżo startym pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Minutę przed końcem gotowania dorzucić do makaronu zielony groszek. Odcedzić makaron z groszkiem, wyłożyć na patelnię i wymieszać z sosem. Podawać natychmiast, posypane tartym parmezanem. 



12 komentarzy:

  1. o ja, ale fajny makaron! jeszcze takiego nie widziałam :) na pierwszy rzut oka myślałam że to fasolka szparagowa :)
    super przepis

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Monika, danie ekspresowe i bardzo smaczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. młody groszek jest cudowny, pamiętam że zawsze zrywałam jeszcze niedojrzałe strąki i zjadałam od razu na działce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, ja właśnie tak najbardziej lubię groszek zajadać. Postanowiłam też więcej korzystać z dobrodziejstwa groszku w mojej kuchni, bo rzadko u mnie gości. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna, letnia propozycja! Zdecydowanie coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wierzę! Miałam zamiar jutro go zrobić, o ile uda mi się kupić świeży groszek!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Majana, lato, lato więc trzeba korzystać. Pozdrawiam letnio!

    OdpowiedzUsuń
  8. Affogato, ale fajnie :) Szukaj groszku bo warto. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdyby nie to luskanie groszku, to potrawa do przygotowania w 10 minut :) Jak jest groszek to musi byc dobre :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja, danie zdecydowanie dla nas!

    OdpowiedzUsuń
  11. Katie, obiadek bardzo szybki, o łuskanie groszku relaksuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Just-great-food, szybko i smacznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.