codzienność

czwartek, 23 czerwca 2011

haremowe konfitury różane


Róże są nie tylko piękne, ale także smaczne. Zarówno płatki kwiatowe, jak i dojrzałe owoce szupinkowe mają delikatny aromat, który zachwyci każdego smakosza. Na przetwory nadają się wyłącznie kwiaty i owoce z róż niepryskanych. Jeśli chcemy wykorzystać kwiaty, wybieramy silnie pachnącą odmianę o kwiatach z licznymi płatkami. Jeśli wolimy mieć owoce, wybieramy odmianę okwiatach pojedynczych, która wytwarza liczne i duże owoce. Ze wszystkich płatków kwiatowych usuwa się białe, gorzkie nasady. A teraz przepis na haremowe konfitury różane. Ten cudowny przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprarii "Pikantne i słodkie przetwory domowe".


200 g płatków róży cukrowej
600 g cukru 
600 ml wody
 sok z 1/2 cytryny 
1 łyżka brandy  

Płatki róży, 1/3 cukru włożyć do miski i wyrabiać wałkiem jak ciasto lub utrzeć w moździerzu z dodatkiem soku z cytryny. Resztę cukru zagotować z wodą, a gdy się rozpuści, dodać masę różaną i gotować na maleńkim ogniu, aż zgęstnieje. Na samym końcu dodać alkohol i dobrze wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi pokrywkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.