Róże są nie tylko piękne, ale także smaczne. Zarówno płatki kwiatowe, jak i dojrzałe owoce szupinkowe mają delikatny aromat, który zachwyci każdego smakosza. Na przetwory nadają się wyłącznie kwiaty i owoce z róż niepryskanych. Jeśli chcemy wykorzystać kwiaty, wybieramy silnie pachnącą odmianę o kwiatach z licznymi płatkami. Jeśli wolimy mieć owoce, wybieramy odmianę okwiatach pojedynczych, która wytwarza liczne i duże owoce. Ze wszystkich płatków kwiatowych usuwa się białe, gorzkie nasady. A teraz przepis na haremowe konfitury różane. Ten cudowny przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprarii "Pikantne i słodkie przetwory domowe".
200 g płatków róży cukrowej
600 g cukru
600 ml wody
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka brandy
Płatki
róży, 1/3 cukru włożyć do miski i wyrabiać wałkiem jak ciasto lub
utrzeć w moździerzu z dodatkiem soku z cytryny. Resztę cukru zagotować z
wodą, a gdy się rozpuści, dodać masę różaną i gotować na maleńkim
ogniu, aż zgęstnieje. Na samym końcu dodać alkohol i dobrze wymieszać.
Przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi pokrywkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.