codzienność

wtorek, 14 czerwca 2011

filety z kurczaka w białym winie z serem mascarpone


Filety z kurczaka w białym winie z serem mascarpone, świetne połączenie aromatycznej szałwii, delikatnego serka mascarpone i dobrego wina. Pomysł na sos na bazie mascarpone zaczerpnęłam z książki "Kuchnia włoska", wydanego przez Rzeczpospolitą.

500 g filetów z kurczaka
500 g zielonych szparagów
20 ml oliwy
8 świeżych listków szałwii
2 ząbki czosnku
120 ml białego wina
120 g sera mascarpone
60 ml śmietany

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć szałwię, aż stanie się chrupiąca. Odsączyć ja z tłuszczu, kładąc na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni usmażyć z obu stron filety z kurczaka. Odłożyć na półmisek i przykryć. Na patelnię włożyć obrany i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć, aż zacznie wydzielać zapach, dolać wino. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż płyn wygotuje się do połowy. Dodać mascarpone i śmietankę, gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na talerzu rozłożyć filety, polać sosem, przybrać szałwią. Podawać ze szparagami gotowanymi na parze.  

8 komentarzy:

  1. Elegancko wygladaja te filety, a sos musi byc smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  2. Maggie, dziękuję, sos jest pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. z mascarpone..cudnie kremowo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Asieja, :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że brzmi smakowicie, to jeszcze pięknie się prezentuje! btw ostatnio mamy wielką ochotę na szałwię (która rośnie sobie na tarasie), ale niestety w ciąży nie wolno jej spożywać, nad czym wielce ubolewamy :( Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Just-great-food, dziękuję. A o szałwii nie wiedziałam. Pozdrawiam Was serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smakowite jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga, bardzo mi miło. Miłego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.