Filety z kurczaka w białym winie z serem mascarpone, świetne połączenie aromatycznej szałwii, delikatnego serka mascarpone i dobrego wina. Pomysł na sos na bazie mascarpone zaczerpnęłam z książki "Kuchnia włoska", wydanego przez Rzeczpospolitą.
500 g filetów z kurczaka
500 g zielonych szparagów
20 ml oliwy
8 świeżych listków szałwii
2 ząbki czosnku
120 ml białego wina
120 g sera mascarpone
60 ml śmietany
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć szałwię, aż stanie się chrupiąca. Odsączyć ja z tłuszczu, kładąc na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni usmażyć z obu stron filety z kurczaka. Odłożyć na półmisek i przykryć. Na patelnię włożyć obrany i pokrojony w plasterki czosnek, smażyć, aż zacznie wydzielać zapach, dolać wino. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż płyn wygotuje się do połowy. Dodać mascarpone i śmietankę, gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na talerzu rozłożyć filety, polać sosem, przybrać szałwią. Podawać ze szparagami gotowanymi na parze.
Elegancko wygladaja te filety, a sos musi byc smakowity!
OdpowiedzUsuńMaggie, dziękuję, sos jest pyszny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńz mascarpone..cudnie kremowo.
OdpowiedzUsuńAsieja, :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie dość, że brzmi smakowicie, to jeszcze pięknie się prezentuje! btw ostatnio mamy wielką ochotę na szałwię (która rośnie sobie na tarasie), ale niestety w ciąży nie wolno jej spożywać, nad czym wielce ubolewamy :( Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńJust-great-food, dziękuję. A o szałwii nie wiedziałam. Pozdrawiam Was serdecznie!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite jedzonko:)
OdpowiedzUsuńAga, bardzo mi miło. Miłego wieczoru.
OdpowiedzUsuń