codzienność

środa, 1 czerwca 2011

clafoutis z truskawkami


Clafoutis, czyli owoce w cieście z jajek, mleka, śmietany i mąki zmiksowanych na gładką masę gęstości śmietanki, a do tego ulubione owoce. Owoce układa się w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, zalewa płynnym ciastem i piecze, aż wierzch się zrumienił. Pod koniec pieczenia deser efektownie rośnie, ale niestety po wyjęciu z piekarnika zawsze opada. Klasycznie clafoutis podaje się lekko ciepłe, posypany cukrem pudrem. Ciasto można doprawiać wanilią, otartą skórką cytrynową, cynamonem, gałką muszkatołową, a wierzch posypać płatkami migdałów, które po upieczeniu stają się złociste i kruche. Przepyszna wariacja clafoutis z truskawkami z przepisu Tessy Capponi - Borawskiej.
 
200 ml mleka 
150 ml śmietany do ubijania  
150 g mąki pszennej
125 g cukru 
4 jajka
 
250 g truskawek
1 łyżka ekstraktu waniliowego  
masło 
sól  
cukier puder  

Ubić jajka z cukrem, mąką i szczyptą soli, dodać mleko i śmietanę oraz ekstrakt. Formę wysmarować masłem, wyłożyć truskawkami, wlać masę i piec w temperaturze 180º C przez 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. mmm, pycha! truskawkowe ciacha to moje ulubione:) miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, dla Ciebie też dużo słonka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.