Clafoutis, czyli owoce w cieście z jajek, mleka, śmietany i mąki zmiksowanych na gładką masę gęstości śmietanki, a do tego ulubione owoce. Owoce układa się w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, zalewa płynnym ciastem i piecze, aż wierzch się zrumienił. Pod koniec pieczenia deser efektownie rośnie, ale niestety po wyjęciu z piekarnika zawsze opada. Klasycznie clafoutis podaje się lekko ciepłe, posypany cukrem pudrem. Ciasto można doprawiać wanilią, otartą skórką cytrynową, cynamonem, gałką muszkatołową, a wierzch posypać płatkami migdałów, które po upieczeniu stają się złociste i kruche. Przepyszna wariacja clafoutis z truskawkami z przepisu Tessy Capponi - Borawskiej.
200 ml mleka
150 ml śmietany do ubijania
150 g mąki pszennej
125 g cukru
4 jajka
250 g truskawek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
masło
sól
cukier puder
150 ml śmietany do ubijania
150 g mąki pszennej
125 g cukru
4 jajka
250 g truskawek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
masło
sól
cukier puder
mmm, pycha! truskawkowe ciacha to moje ulubione:) miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńGosiu, dla Ciebie też dużo słonka! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń