Szparagi z szynką parmeńską. Szynka parmeńska, aby wydobyć jej pełny smak powinna być pokrojona w cienkie plasterki. Szynka podkreśla też wyjątkowość dania, zazwyczaj są to dania proste, ale unikalne. Świetnie smak szynki komponuje się ze szparagami oraz masłem. U mnie dziś połączenie właśnie tych wszystkich składników. Ugotowane szparagi, ułożone na szynce parmeńskiej posypane tartym parmezanem i polane spalonym masłem.
500 g szparagów
100 g szynki parmeńskiej
50 g parmezanu
50 g masła
1/2 pęczka kolendry
Szparagi
obrać, odciąć zdrewniałe końce i ugotować w osolonej wodzie. Cienko
pokrojoną szynkę parmeńską rozłożyć na talerzu, ugotowane szparagi
ułożyć na szynce, posypać świeżo i drobno startym parmezanem. Na
patelni przypalić masło, masło powinno mieć ciemny brązowy kolor, polać
nim szparagi. Całość posypać świeżo posiekaną kolendrą.
szparagi w szynce zawsze wyjadam spośród zimnych przystawek na weselach:) to mój jedyny kontakt ze szparagami poza sezonem:) uwielbiam to połączenie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, ja też wyjadam, uwielbiam. Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńmmm... pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńAga, miło mi, że Ci się podoba. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie:) Musiało być pyszne.
OdpowiedzUsuńPati, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLubię maczać szparagi w ciepłym maśle, super danie, proste a pełne wspaniałych smaków:)
OdpowiedzUsuńTak jeszcze nie jadłam - pycha :)
OdpowiedzUsuńŻenia, ja szparagi mogę jeść w każdej możliwej postaci, tak podane bardzo mi smakowały. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKarolino, spróbuj warto. Miłego wieczoru.
OdpowiedzUsuńwidzę,ze szparagowy sezon dopadł wszystkich :) Wyglada to pysznie :)
OdpowiedzUsuńMadleine, sezon trwa tak krótko, że maksymalnie muszę go wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńBiałych z szynką jeszcze nie jedliśmy, bardzo urodziwe :)
OdpowiedzUsuńJust-great-food, spróbujcie, nie będziecie żałować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzynka parmeńska, która to ta prawdziwa, a która nie?
OdpowiedzUsuńZapraszam do artykułu po tym likiem
http://pl.shvoong.com/lifestyle/food-and-drink/2220926-szynka-parme%C5%84ska-kt%C3%B3ra-ta-prawdziwa/
Pozdrawiam
Anonimowy, dziękuję za artykuł :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń