Tarteletki z rabarbarowym musem, bardzo delikatne i smaczne. To mój kolejny wypiek w sezonie rabarbarowym. Mus jest w smaku bardzo aksamitny i nawet trudno było uwierzyć, że przygotowany z rabarbaru. Dołączam do akcji Ra-bar-bar.
300 g rabarbaru
50 g cukru
150 ml śmietany do ubijania
Umyty i obrany rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem, zostawić na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Gdy cukier wsiąknie w pokrojony rabarbar, wstawić rondel na ogień i rozgotować, następnie zmiksować wszystko na gładki mus i ostudzić. Śmietanę mocno schładzamy i ubijamy na puch. Do bitej śmietany powoli wlewamy 2/3 musu rabarbarowego, cały czas ubijając.
150 g mąki pszennej
70 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
sól
Mąkę
przesiać, posiekać z masłem, wymieszać z cukrem, dodać żółtka oraz
szczyptę soli. Zagnieść ciasto i pozostawić do schłodzenia. Ciasto
rozwałkować na oprószoną mąką stolnicy, wycinać ciasto do wielkości
foremek i starannie wylepić ciastem ich wnętrze, widelcem nakłuć dno
ciastek. Z porcji wychodzi 6 sztuk tarteletek o średnicy 10
centymetrów. Foremki ustawić na blasze i wsunąć do dobrze nagrzanego
piekarnika. Piec na złoty kolor przez
około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200º C. Po ostudzeniu wyjąć
tarteletki z foremek. Napełniać tarteletki musem rabarbarowym,
udekorować pozostałą masą rabarbarową. Podawać po schłodzeniu.
Są przeurocze!
OdpowiedzUsuńChętnie bym skosztowała... :)
pozdrawiam cieplutko!
Natalia! Częstuj się. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń