Przepis na tą smaczną przekąskę z halloumi pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Ten ser cypryjski nie rozpuszcza się podczas smażenia, jest bardzo smaczny, aromatyczny, słony w smaku. Od siebie do przepisu dodałam trochę papryczki chili, drobno pokrojonej, ilość zależy od upodobania na ostre przyprawy.
250 g halloumi
25 ml oleju czosnkowego
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka soku z limonki
papryczka chili
pieprz
W naczyniu zmieszać olej z sokiem, pieprzem i natką. Pokroić odsączony ser na nieduże kawałki. Rozgrzać suchą patelnie o grubym dnie i smażyć partiami kawałki sera, aż będą złociste z obu stron. Wyłożyć kąski halloumi na półmisek i polać olejową zaprawą.
Halloumi bardzo lubię.Zwłaszcza z grilla.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Halloumi uwielbiam, właśnie z grilla najbardziej! Niestety, u mnie jest niemal nieosiągalny... Gdzie Ty się zaopatrujesz?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Witaj! Jak tylko jest dostępny w sklepie internetowym - aledobre.pl, to kupuję hurtem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam