codzienność

poniedziałek, 28 marca 2011

babka z pekanami i syropem klonowym


Babka z pekanami i syropem klonowym pochodzi z książki Nigelli Lawson „Kuchnia - przepisy z serca domu". Wypiek ten zawdzięcza syropowi i orzechom wspaniały smak i aromat.

5 g mąki pszennej pszennej
30 g masła
1 łyżeczka cynamonu
150 g orzechów pekan
125 ml syropu klonowego 

Mąkę i masło utrzeć widelcem, aż otrzyma się mieszaninę, która będzie przypominać kruszonkę. Dodać cynamon, grubo posiekane orzechy i syrop klonowy, dokładnie wymieszać, żeby powstała lepka sprężysta pasta. Odstawić na bok na czas przygotowania ciasta. 

300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
125 g masła
150 g cukru
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany
cukier puder

Piekarnik nagrzać do 180° C, natłuścić foremkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło utrzeć z cukrem na białą i puszystą masę. Dodać łyżkę sypkich składników i jedno jajko, dokładnie wymieszać. Powtórzyć tę czynność dodając drugie jajko - utrzeć. Dodać jeszcze resztę mąki, cały czas mieszając, a na koniec dołożyć kwaśną śmietanę, ciasto powinno być dość gęste. Do natłuszczonej foremki nałożyć ponad połowę ciasta. Rozprowadzić je wzwyż po ściankach i wokół tulejki pośrodku formy. Nałożyć ostrożnie nadzienie do wgłębienia w cieście, a następnie pokryć je pozostałym ciastem. Wygładzić powierzchnię i wstawić babkę do piekarnika na 40 minut. Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu, odstawić ciasto w foremce na 15 minut do ostygnięcia na metalową kratkę, a następnie za pomocą małej łopatki oddzielić ciasto od foremki, nie zapominając o tulejce pośrodku i wyłożyć ciasto na metalowa kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, oprósz je cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.