codzienność

środa, 23 marca 2011

cukinie po turecku


Przepis na przepyszne cukinie po turecku pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Przystawki kuchni śródziemnomorskiej". Cukinie mogą stanowić danie samodzielne, bądź być dodatkiem na przykład do mięsa.

2 cukinie
150 g sera feta
100 g jogurtu
szczypiorek
mięta
sól
pieprz
oliwa

Cukinie umyć i obciąć końcówki, przekroić wzdłuż, a następnie delikatnie wydrążyć, zachowując miąższ. Usunięty miąższ drobno posiekać lub zmiksować. Fetę drobno pokruszyć, wymieszać z jogurtem, posiekanym szczypiorkiem, miętą, miąższem cukinii. Doprawić do smaku. Połówki cukinii ułożyć na natłuszczonej blasze, napełnić farszem i pokropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180º C i piec na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.