Bardzo lubię dynię, w różnych postaciach. Gdy tylko jestem w jej posiadaniu, w mojej głowie jest tysiąc pomysłów na to w jaki sposób ją przygotować. Wtedy też staram się zamrozić jej trochę, by móc korzystać z jej uroku w zimnie. Dziś właśnie upiekłam moje ulubione dyniowe kwadraty z przepisu znalezionego w Kwestii Smaku.
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 szklanki drobno startego miąższu dyni
3/2 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki roztopionego masła
2 jajko
2 łyżki tartego świeżego imbiru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki
Wymieszać przesianą mąkę, zmielone orzechy i rodzynki, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku. Dodać zmiksowaną dynię, brązowy cukier, masło, jajka, imbir i ekstraktu z wanilii. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 minut w 175 °C. Ciasto polać roztopioną czekoladą, wymieszaną ze śmietaną.
Wygląda cudnie, ale czemu jest takie ciemne?dodałaś kakao?
OdpowiedzUsuńMagdalena, ciasto jest ciemne dzięki brązowemu cukrowi i dodatkowi orzechów włoskich :) Pozdrawiam
Usuń