codzienność

poniedziałek, 28 lutego 2011

dyniowe kwadraty


Bardzo lubię dynię, w różnych postaciach. Gdy tylko jestem w jej posiadaniu, w mojej głowie jest tysiąc pomysłów na to w jaki sposób ją przygotować. Wtedy też staram się zamrozić jej trochę, by móc korzystać z jej uroku w zimnie. Dziś właśnie upiekłam moje ulubione dyniowe kwadraty z przepisu znalezionego w Kwestii Smaku

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
2 szklanki drobno startego miąższu dyni
3/2 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki roztopionego masła
2 jajko
2 łyżki tartego świeżego imbiru
2  łyżeczki ekstraktu z wanilii
  1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek 
100 g białej czekolady
3 łyżki śmietany kremówki

Wymieszać przesianą mąkę, zmielone orzechy i rodzynki, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku. Dodać zmiksowaną  dynię, brązowy cukier, masło, jajka, imbir i ekstraktu z wanilii. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 minut  w 175 °C. Ciasto polać roztopioną czekoladą, wymieszaną ze śmietaną.

    2 komentarze:

    1. Anonimowy9/24/2013

      Wygląda cudnie, ale czemu jest takie ciemne?dodałaś kakao?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Magdalena, ciasto jest ciemne dzięki brązowemu cukrowi i dodatkowi orzechów włoskich :) Pozdrawiam

        Usuń

    Dziękuję, za wizytę na moim blogu.