1 łyżeczka cukru
1 opakowanie drożdży suszonych
250 ml ciepłej wody
60 ml oliwy
1 łyżeczka soli
310 g mąki
1 łyżka ziół prowansalskich
1 opakowanie drożdży suszonych
250 ml ciepłej wody
60 ml oliwy
1 łyżeczka soli
310 g mąki
1 łyżka ziół prowansalskich
Wymieszać drożdże z wodą i cukrem. Odstawić na 10 min. Wlać oliwę do dużej miski, dodać sól i mieszankę drożdżową. Utrzeć z mąką oraz ziołami. Masa powinna być gładka. Posypać blat mąką i wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Wyrabianie powinno trwać 10 – 15 min. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min, żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i uformuj z niego bochenek. Odłożyć bochenek na kolejne 30 min, a potem piec przez 25 min w temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.