codzienność

niedziela, 27 lutego 2011

chlebek ziołowy


Skoro dziś niedziela z samego rana zabrałam się za wyrabianie chlebka. Bardzo dobry jest z ziołami prowansalskimi. Chlebek ziołowy patrzyłam go w programie "Kuchnia francuska po prostu".

1 łyżeczka cukru
1 opakowanie drożdży suszonych
250 ml ciepłej wody
60 ml oliwy
1 łyżeczka soli
310 g mąki
1 łyżka ziół prowansalskich

Wymieszać drożdże z wodą i cukrem. Odstawić na 10 min. Wlać oliwę do dużej miski, dodać sól i mieszankę drożdżową. Utrzeć z mąką oraz ziołami. Masa powinna być gładka. Posypać blat mąką i wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Wyrabianie powinno trwać 10 – 15 min. Przykryć ciasto ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min, żeby wyrosło. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i uformuj z niego bochenek. Odłożyć bochenek na kolejne 30 min, a potem piec przez 25 min w temperaturze 200°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.