codzienność

piątek, 31 października 2025

ciastka z marmoladą pigwową

Kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, o waniliowym aromacie, pieczone z dodatkiem marmolady pigwowej, są przepyszne. Ciastka z marmoladą pigwową, upieczone na podstawie tego przepisu można upiec z dodatkiem innej ulubionej dżemolady.

320 g mąki pszennej
10 g cukru z wanilią
80 g cukru pudru
150 g masła
1 żółtko
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g mleka
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

150 g marmolady z pigwy
cukier puder

Marmoladę przełożyć do woreczka, na końcu zrobić małą dziurkę. Na posypanym mąką blacie podzielić ciasto na małe części. Z każdej części utworzyć kulkę, którą następne rozwałkować na deseczce do gnocchi, na środek wycisnąć pasek marmolady, ciastko zwinąć. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce, podawać posypane cukrem pudrem.

poniedziałek, 27 października 2025

chleb proteinowy z mąką orkiszową


Chleb proteinowy, to pieczywo o wysokiej zawartości białka i obniżonej ilości węglowodanów, idealne dla osób aktywnych fizycznie, sportowców, diabetyków i osób na dietach niskowęglowodanowych lub ketogenicznych. Zamiast tradycyjnej mąki zawiera mieszankę nasion, ziaren i różnych rodzajów białka, co sprawia, że jest sycący, bogaty w błonnik oraz cenne witaminy i minerały. Chleb proteinowy z mąką orkiszową na podstawie przepisu ze strony Brooot, jest bardzo smaczny i zdrowy, bo zawiera dobre składniki, ma chrupiącą skórkę i miękki miękisz. Ten pyszny chleb fitness, to propozycja Amber w październikowej piekarni. 
 
30 g orzechów 
30 g migdałów
30 g nasion słonecznika
30 g nasion konopi
30 g siemienia lnianego
75 g wody

Na suchej patelni uprażyć nasiona oraz posiekane orzechy i migdały, następnie zaleć wszystko wodą. Przykryć i odstawić na noc, do napęcznienia.

100 g mąki orkiszowej 1050
65 g wody
1 g drożdży

W misce wymieszać składniki i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na całą noc.


całe ciasto wstępne
namoczone ziarna
100 g mąki orkiszowej
100 g mielonych migdałów
50 g mąki kasztanowej
165 g twarogu
10 g miodu
10 g octu jabłkowego
10 g oleju lnianego
12 g soli
20 g wody

Do miski dodać wszystkie składniki i zagnieść razem gładkie ciasto. Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem, formę przykryć i odstawić do wyrastania w temperaturze pokojowej, aż wyrośnie o około 75%. Umieścić foremkę z chlebem w piekarniku nagrzanym do 230° C, gdzie na dnie umieszczony jest pojemnik z wodą, po 10 minutach pieczenia otworzyć piekarnik, by wypuścić parę i zmniejszyć temperaturę do 200° C, dopiekać chleb jeszcze około 40 minut. Chleb studzić na kratce.

 
Chleb proteinowy z mąką orkiszową na blogach:
 

wtorek, 21 października 2025

szarlotka biszkoptowa z kremem


Szarlotka biszkoptowa z kremem inspirowana przepisem Mirabelki jest przepyszna. W cieście tym został połączony lekki jak puch biszkopt z kremem budyniowym i warstwą jabłek w cytrynowej galaretce.

7 jajek
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
225 g mąki pszennej
20 g oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukry i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać olej i ubić. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do blachy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C, na około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. Pierwszą część ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

800 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
2 budynie waniliowe
60 g mąki pszennej
200 g masła

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z jajkami, proszkiem budyniowym i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na biszkopcie rozsmarować krem, całość schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

2000 g jabłek
100 g cukru
1 cytryna
2 galaretki cytrynowe

Do garnka włożyć jabłka starte na tarce, dodać cukier, sok z cytryny i całość chwilkę prażyć. Garnek zestawić z ognia, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć kremie. Na jabłkach ułożyć drugi biszkoptowy blat, odstawić do całkowitego stężenia.

160 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

czwartek, 16 października 2025

pszenna bagietka na zakwasie

16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry już 20 raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Z okazji święta upiekłam pszenną bagietkę na zakwasie. Bagietka jest prosta do upieczenia i nie wymaga formowania. Wystarczy tylko podzielić ciasto na dwie części i każdy kawałek przewinąć dwa razy wzdłuż siebie, by uzyskać bagietkę o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce. 

480 g mąki pszennej
120 g mąki kukurydzianej
400 g wody 
5 g suchych drożdży
20 g miodu
50 g zakwasu pszennego
10 g soli
30 g oliwy

W misce wymieszać wodę z miodem, oliwą oraz drożdżami, odstawić pod przykryciem na 10 minut, dodać zakwas i wymieszać. Do płynnych składników dodać mąki oraz sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na posypany mąką blat, uformować prostokąt, podzielić go na dwie części. Każdy kawałek ciasta przewinąć wzdłuż dwa razy formując bagietki. Bagietki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Bagietki piec w piekarniku nagrzanym do 220° C, przez około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. 

 Banner World Bread Day, October 16, 2025

niedziela, 5 października 2025

ciasto z gruszkami i kremem


Ciasto z gruszkami i kremem waniliowym, to połączenie kakaowego biszkoptu z kremem oraz warstwą gruszek pod galaretką. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, nie jest zbyt słodkie i wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrają.

4 jajka
160 g cukru 
80 g mąki pszennej 
20 g mąki ziemniaczanej 
20 g kakao 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej blachy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Biszkopt ostudzić, a następnie ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

500 ml śmietany do ubijania
20 g żelatyny
40 ml wody
40 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią

Żelatynę rozpuścić w podanej ilość wrzącej wody, ostawić do lekkiego stężenia. W misce ubić śmietanę z cukrami na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać żelatynę i ubić. Krem wyłożyć równomiernie na biszkopt, odstawić do stężenia.

2 gruszkowe galaretki
4 gruszki 
500 ml wody

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, wystudzić. Na warstwie śmietanowej ułożyć gruszki pokrojone na plasterki, zalać tężejącą galaretkę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.