W marcowej piekarni Amber gości bardzo ciekawe ciasto z żurawiną i masą cynamonową, na słodkim zakwasie lievito madre. Ciasto z przepisu Gucia jest mięciutkie, pyszne i pięknie pachnie. Do przygotowania ciasto potrzebne jest lievito madre.
25 g zakwasu pszennego
25 g mąki pszennej
12 g wody
1/8 łyżeczki miodu
1 dzień wieczorem – dobrze wymieszać wszystkie składniki, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej.
25 g ciasta z 1 dnia
25 g mąki pszennej
12 g wody
2 dzień rano – ciasto dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić w temperaturze pokojowej do wieczora.
50 g ciasta z 2 dnia rano
50 g mąki pszennej
25 g wody
2 dzień wieczór – ciasto dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić w temperaturze pokojowej do następnego ranka. Levito madre można teraz używać do pieczenia. Jeśli potrzeba więcej lievito madre, należy dostosować ilości zgodnie z podstawowym przepisem. Pozostałe aktywne lievito madre, można przechowywać w lodówce jak zakwas, należy je jednak regularnie dokarmiać co 4 dni.
150 g lievito madre
750 g mąki pszennej
250 ml mleka
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 żółtko
100 g masła
100 ml oleju
150 g suszonej żurawiny
szczypta soli
skórka z 2 pomarańczy
W misce wymieszać lievito madre w ciepłym mleku. Żurawinę włożyć do garnuszka i zalać gorącą wodą. W misie robota utrzeć jajka i żółtko z cukrem do białości. Dodać rozpuszczony zakwas, startą skórkę z pomarańczy, mąkę i sól, wyrobić do dobrego połączenia składników i następnie powoli dodawać rozpuszczone masło, a następnie olej. Wyrabiać ciasto około 6 minut na 1 prędkości i 6 minut na 2. Następnie dodać do ciasta odcedzoną i oprószoną mąkę żurawinę, jeszcze chwilkę wyrabiać na 1 prędkości, aż żurawina rozłoży się równomiernie w całym cieście. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
1 łyżka masła
4 łyżki cukru muscovado
3 łyżki cynamonu
1 jajko
W misce wymieszać miękkie masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, odgazować i rozciągnąć na prostokąt, posmarować masą cynamonową i bardzo ściśle zwinąć. Wałek podzielić na porcje odpowiadające foremkom. Ciasto ułożyć w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Foremki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 40 minut i piec, aż ciasto się ładnie zrumieni, a patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Tajemnice smaku
Wygląda wspaniale ! Gratulacje :) Cieszę się, że możemy wspólnie piec, uściski :) M
OdpowiedzUsuńNo i jeszcze jest zdrowe, bo długo fermentuje.
OdpowiedzUsuńPiękne Twoje, idealnie się upiekło.
Smakowicie wyrośnięte i wypieczone i zgadzam się z użyciem masełka ... Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho! Znowu nam się upiekło ;-) Do kolejnego wspólnego wypiekania :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, idealnie się upiekło. Dzięki za marzec i do następnego.
OdpowiedzUsuńZ żurawiną , mniam , kto ma ten piecze :D Wspaniale ciasto
OdpowiedzUsuń