codzienność

czwartek, 18 marca 2021

dżem z kumkwatów z wanilią

 
Owoce kumkwatu mają swoje korzenie w odległych Chinach. Z biegiem czasu zaczęto uprawiać je także w okolicach Etny ze względu na doskonałe warunki. Owoce kumkwatu są niezwykle intensywne i aromatyczne w smaku. Charakteryzują się kontrastem pomiędzy słodką, delikatną skórką a gorzkim miąższem. Cienka, aromatyczna skórka doskonale równoważy gorzkość miąższu. W procesie produkcji dżemu z kumkwatów z wanilią, aromat owoców wydobywany jest poprzez kandyzowanie ich w syropie cukrowym z sokiem z pomarańczy, dzięki temu owoce stają się miękkie i zarazem chrupiące. Wspaniały i bardzo aromatyczny dżem, jest idealnym dodatkiem do deserów, serów oraz pieczywa.


250 g kumkwatów
125 g cukru
125 ml wody
1 laska wanilii
1 pomarańcza

Kumkwaty pokroić na plasterki, wyciągnąć z nich pestki. W garnku zagotować wodę z cukrem oraz z sokiem z pomarańczy, dodać kumkwaty oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.