Owoce kumkwatu mają swoje korzenie w odległych Chinach. Z biegiem czasu zaczęto uprawiać je także w okolicach Etny ze względu na doskonałe warunki. Owoce kumkwatu są niezwykle intensywne i aromatyczne w smaku. Charakteryzują się kontrastem pomiędzy słodką, delikatną skórką a gorzkim miąższem. Cienka, aromatyczna skórka doskonale równoważy gorzkość miąższu. W procesie produkcji dżemu z kumkwatów z wanilią, aromat owoców wydobywany jest poprzez kandyzowanie ich w syropie cukrowym z sokiem z pomarańczy, dzięki temu owoce stają się miękkie i zarazem chrupiące. Wspaniały i bardzo aromatyczny dżem, jest idealnym dodatkiem do deserów, serów oraz pieczywa.
250 g kumkwatów
125 g cukru
125 ml wody
1 laska wanilii
1 pomarańcza
125 g cukru
125 ml wody
1 laska wanilii
1 pomarańcza
Kumkwaty pokroić na plasterki, wyciągnąć z nich pestki. W garnku zagotować wodę z cukrem oraz z sokiem z pomarańczy, dodać kumkwaty oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Bardzo lubię te mini cytrusy. Pyszna marmolada.
OdpowiedzUsuńUlubione cytrusy na przetwory
OdpowiedzUsuń