codzienność

czwartek, 11 lutego 2021

pączki Macieja Kuronia


Pączki Macieja Kuronia, są obłędne w smaku, bardzo puszyste i delikatne, a dzięki dodatkowi śmietany do ubijania są bardzo wilgotne. Pączki z tego przepisu pięknie pachną, dobrze smakują i podobno dłużej zostają świeże.

700 g mąki pszennej
60 g drożdży
100 ml mleka
240 ml śmietany do ubijania
100 g cukru 
10 g cukru z wanilią
150 g masła
6 żółtek
25 ml spirytusu
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
konfitura truskawkowa z różą
olej do smażenia


W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać odrobinę mąki i cukru, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek, aż powstanie masa o gęstości śmietany. Rozczyn odstawić na kilka minut, aż zacznie pracować. W misce utrzeć żółtka z pozostałymi cukrami na puszystą, jasną masę. Dodać rozczyn i wymieszać. Następnie stopniowo dodawać śmietanę i mąkę ze szczyptą soli, ciągle mieszając. Na samym końcu wmieszać do masy skórkę z cytryny, spirytus i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać kilkanaście minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podrośnie i podwoi swoją objętość na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na grubość 15 minimetrów. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażymy pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

45 ml mleka
250 g cukru pudru
truskawki liofilizowane

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z mlekiem, a następnie maczać pączki w lukrze i dekorować. 

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowite te pączki. I nadzienie bardzo by mi pasowało, o dekoracji już nie wspomnę nawet

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentują. Mam je w planach od kilku lat...
    Pewnie za rok je popełnię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.