To szybkie i proste do upieczenia ciasto ucierane, ma piękny orzechowy aromat i idealnie komponuje się z jabłkami. Ciasto z masłem orzechowym i jabłkami, jest naprawdę przepyszna, bardzo wilgotne i długo utrzymuje świeżość.
200 g mąki pszennej
150 g masła orzechowego
100 g cukru muscovado
2 jajka
120 ml mleka
1 łyżeczka sody
450 g jabłek
150 g masła orzechowego
100 g cukru muscovado
2 jajka
120 ml mleka
1 łyżeczka sody
450 g jabłek
W misce ubić masło orzechowe, jajka i cukier na puszystą masę. Następnie dodać mleko, mąkę, sodę i ubić. Do masy wmieszać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
200 g cukru pudru
30 ml wody
50 g orzeszków ziemnych
30 ml wody
50 g orzeszków ziemnych
Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, posiekać. Ostudzone ciasto posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody, posypać orzeszkami.
Pani, oj Pani Kamilo te wszystkie wypieki to normalnie mistrzostwo
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe, jabłka to raj
Aluś, dziękuję Kochana za miłe słowa, jak miód na moje serce :)
UsuńBuziaki!
super przepis,dziękuję:))
OdpowiedzUsuńBozenas, muszę przyznać że to ciasto jest rewelacyjne, pozdrawiam!
Usuń