codzienność

czwartek, 26 listopada 2020

ciasteczka z marmoladą z owoców dzikiej róży

 
Ciasteczka z marmoladą z owoców dzikiej róży, są przepyszne, bardzo maślane i idealnie kruche. Ciasteczka są bardzo proste do wykonania, wystarczy tylko zagnieść kilku składników, a następnie wyciskać ciasteczka w formie kółek za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wykończyć kleksem domowej marmolady.

2 jajka
150 g masła
100 g mąki kukurydzianej
250 g mąki pszennej
1 cytryna
50 g śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g marmolady z owoców dzikiej róży


W misce umieścić mąki, jajka, sok z cytryny, śmietanę, proszek do pieczenia, sól oraz stopione masło i ze składników zagnieść gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać kółka, na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 12 minut, aż ciastka się ładnie zezłocą. Ciastka studzić na kratce.
 

3 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.