Kostka porzeczkowa wariacja, to połączenie biszkoptu przełożonego dżemem z czarnych porzeczek, ze słodko - kwaśnym kremem z czerwonych porzeczek a całość przykryta została przeźroczystą galaretką z białymi porzeczkami. Ciasto jest bardzo orzeźwiające i smaczne, potrzebuje czasu na przygotowanie, ale idealnie nadaje się na uroczystości rodzinne, zasmakuje każdemu.
4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
120 g dżemu z czarnej porzeczki
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
120 g dżemu z czarnej porzeczki
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. Pierwszy blat ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, a nim rozsmarować dżem, przykryć drugim blatem.
450 g czerwonej porzeczki
3 jajka
3 żółtka
150 g cukru
120 g masła
W misce zmiksować porzeczkę na gładką masę, przecedzić przez gęste sito, by otrzymać porzeczkowe puree. Do miski wbić jajka i żółtka, dodać puree porzeczkowe, cukier i masło, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają wszystko na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Krem przełożyć do miski, przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
500 g mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić mascarpone z kremem z czerwonych porzeczek na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Na ciasto równomiernie wyłożyć krem. Ciasto odstawić do schłodzenia.
500 g białych porzeczek
3 galaretki winogronowe
750 ml wody
oooo trzy porzeczki w jednym cieście
OdpowiedzUsuńSuper ta wariacja!
OdpowiedzUsuńSiegam po jedną kosteczkę...