Mazurek na kruchym, delikatnym spodzie, z kremem pistacjowym, który można przygotować samemu bądź użyć ulubionego gotowego, udekorowany przypaloną bezą jest przepyszny. Mazurek z kremem pistacjowym i bezą, bardzo dobrze smakuje i będzie ozdobą świątecznego stołu.
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę, skórkę startą z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie, na wierzchu ułożyć ozdobny brzeg, ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut. Spód ostudzić.
300 g kremu pistacjowego
2 białka
80 g cukru
szczypta soli
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, następnie dodawać cukier i ubić. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać bezę na krem, dekorując mazurki. Bezę skarmelizować palnikiem cukierniczym.
Oooo taki mazurek to ja rozumiem, śliczny i pistacja , Wow!!!
OdpowiedzUsuńAluś, pistacje to jedyne orzechy, które mogę jeść bez konsekwencji :)
UsuńPozdrawiam