Nadziewane jajka, to szybka i prosta przystawka na każdą okazję i nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka z tego przepisu marynowane są w mieszance koncentratu buraczanego, octu i przypraw, dzięki temu uzyskuje się piękny kolor i ciekawy smak. Jajka marynowane w buraczkach, nie tylko dobrze smakują, ale również wspaniale będą prezentowały się na stole.
6 jajek
250 ml koncentratu buraczanego
30 ml octu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskie
10 kulek pieprzu ziarnistego
cukier
sól
Jajka ugotować na twardo, obrać. W misce wymieszać składniki marynaty, doprawić do smaku solą oraz cukrem. Włożyć jajka, przykryć miskę. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Tak przygotowane jajka można trzymać w marynacie do 3 dni. Jajka wyjąć z marynaty, osuszyć.
1 ugotowany burak
1 łyżka chrzanu
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Żółtka, startego na tarce buraka, chrzan, majonez wymieszać na gładko, doprawić solą oraz pieprzem. Masą napełnić białka. Nafaszerowane jajka podawać dowolnie.
Jej, jakie kosmiczne jaja
OdpowiedzUsuńJajka to podstawa!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy i u nas klasyka. Takie kolorowe na pewno wcinają dzieci.