Babka czekoladowa z jabłkami, jest pyszna, prosta i szybka do przygotowania. Babka pięknie czekoladowo pachnie, jest wilgotna dzięki dodatkowi jabłek, puszysta i rozpływa się w ustach.
250 g masła
160 g cukru
90 ml wody
210 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g białej czekolady
50 g mlecznej czekolady
szczypta soli
1 jabłko
cukier puder
W garnku umieścić 1/2 ilości masła, 1/2 ilości wody oraz białą czekoladę, całość pogrzać, aż składniki się połaczą. Odstawić do przestudzenia. Do masy dodać 1/2 ilości żółtek oraz 1/2 ilości mąki oraz 1/2 ilości proszku do pieczenia. Na końcu wmieszać do masy 1/2 ilości ubitych z solą białek oraz 1/2 ilości pokrojonego w kostkę jabłka. Z pozostałymi składnikami postąpić w taki sam sposób, tylko dodać ciemną czekoladę. W wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formie do babki wykładać naprzemiennie masę jasną oraz ciemną. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Piękna to raz , z jabłkami to wiadomo ,że pyszna
OdpowiedzUsuńAluś, o tak jabłka to wspaniały dodatek. Pozdrawiam
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJabłka w babce to ciekawy pomysł.