Babka czekoladowa na drożdżach
6 jaj, 6 dkg cukru, 12 dkg czekolady, 1/4 kg mąki,
3 dkg drożdży, 1/8 l mleka, 6 dkg rodzynków, wanilia
Ubić jajka z cukrem trzepaczką, dodać rozgrzaną czekoladę i sproszkowaną wanilię, dalej ubijać, wlać drożdże, rozprowadzone 1/8 l mleka, ciągle ubijać, wreszcie dodać do tej masy mąkę. Gdy zrobi się gładkie ciasto, wsypać rodzynki, wymieszać dokładnie, wyłożyć do wysmarowanej formy i zostawić w ciepłym miejscu na 2 godz. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, piec w piekarniku.
Maria Disslowa
Jak gotować:
Ubić jajka z cukrem trzepaczką, dodać rozgrzaną czekoladę i sproszkowaną wanilię, dalej ubijać, wlać drożdże, rozprowadzone 1/8 l mleka, ciągle ubijać, wreszcie dodać do tej masy mąkę. Gdy zrobi się gładkie ciasto, wsypać rodzynki, wymieszać dokładnie, wyłożyć do wysmarowanej formy i zostawić w ciepłym miejscu na 2 godz. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, piec w piekarniku.
Maria Disslowa
Jak gotować:
Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku
Wow! Tylko święta w tym roku zupełnie inne 😔
OdpowiedzUsuńMonika, rzeczywiście, więc jakoś należy je umilić :)
UsuńPozdrawiam
U Ciebie festiwal babek!
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie zdecydowałam jaką upiekę...Ta wielkanoc będzie bardzo nieświąteczna...
Amber, czas osładzam festiwalem babek :)
UsuńPozdrawiam