codzienność

środa, 25 marca 2020

babka czekoladowa na drożdżach


Babka czekoladowa na drożdżach
6 jaj, 6 dkg cukru, 12 dkg czekolady, 1/4 kg mąki, 
3 dkg drożdży, 1/8 l mleka, 6 dkg rodzynków, wanilia

Ubić jajka z cukrem trzepaczką, dodać rozgrzaną czekoladę i sproszkowaną wanilię, dalej ubijać, wlać drożdże, rozprowadzone 1/8 l mleka, ciągle ubijać, wreszcie dodać do tej masy mąkę. Gdy zrobi się gładkie ciasto, wsypać rodzynki, wymieszać dokładnie, wyłożyć do wysmarowanej formy i zostawić w ciepłym miejscu na 2 godz. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość, piec w piekarniku.

Maria Disslowa
Jak gotować: 
Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku

4 komentarze:

  1. Wow! Tylko święta w tym roku zupełnie inne 😔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, rzeczywiście, więc jakoś należy je umilić :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. U Ciebie festiwal babek!
    A ja jeszcze nie zdecydowałam jaką upiekę...Ta wielkanoc będzie bardzo nieświąteczna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, czas osładzam festiwalem babek :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.